[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στις κάλπες και οι ιταλοί
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Eκλογές σήμερα και αύριο


 Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, σε μία από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, με τις αγορές να αναμένουν αν θα αναδειχτεί μια ισχυρή κυβέρνηση που θα καταφέρει να βγάλει την Ιταλία από την ύφεση και να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.


Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας), ενώ και τη Δευτέρα θα παραμείνουν ανοικτές από τις 06:00 έως τις 14:00. Τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls αναμένεται να κοινοποιηθούν μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τρίτης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας προέτρεψε τους 47 εκατομμύρια ψηφοφόρους να σπεύσουν στα εκλογικά κέντρα παρά τις προβλέψεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών για κακές καιρικές συνθήκες, ενώ ανακοίνωσε ότι οι μηχανισμοί του κράτους είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ακόμα και την περίπτωση χιονόπτωσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει.

Πάντως, 3,4 εκατ.  ιταλοί που ζουν στο μόνιμα στο εξωτερικό έχουν ήδη ασκήσει το δικαίωμα ψήφου τους την για την εκλογή έξι γερουσιαστών και δώδεκα βουλευτών . Τα σχετικά ψηφοδέλτια αποστέλλονται στην Ιταλία, για να καταμετρηθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες , το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες έδιναν προβάδισμα πέντε μονάδων στον ηγέτη του κεντροαριστερού κόμματος, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, ωστόσο οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα ωθήσει τη χώρα στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπερσάνι φαίνεται ότι προηγείται μόλις λίγες μονάδες του αντιπάλου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής το Μπερσάνι, η οποία ενδεχομένως να υποστηρίζεται από τον Μάριο Μόντι.

Ωστόσο, οι δυναμικές προεκλογικές εκστρατείες του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών, προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να μην υπάρξει ένας σαφής νικητής.

Αίσθηση προκάλεσε, χθες βράδυ, δήλωση του «Καβαλιέρε», ο οποίος δεν σεβάστηκε, με τον τρόπο αυτό, την καθιερωμένη «ημέρα σιωπής» που προηγείται της ψήφου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ομάδα της Μίλαν δήλωσε: «στην Ευρώπη κυκλοφόρησε ότι ήμουν αντικείμενο χλευασμού, διότι στην Ιταλία μου επιτέθηκαν με την ιστορία του μπούγκα μπούγκα. Στήσανε μια απόλυτη δυσφήμιση και παραποίηση της αλήθειας που στερείται, παντελώς, βάσης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν προέκυψε απολύτως τίποτα, κανένα αδίκημα, παρά τις150.000 τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Συνεχίζουν, όμως, τις δίκες, στοιχεία των οποίων δημοσιεύονται σε όλες τις ξένες εφημερίδες. Στο εξωτερικό, όμως, το δικαστικό σώμα είναι κάτι το σοβαρό, ενώ στην Ιταλία, πρόκειται για μαφία πιο επικίνδυνη από εκείνη της Σικελίας. Ξέρω ότι λέω κάτι το βαρύ, αλλά, έχοντας γνώση της όλης κατάστασης, ξέρω ότι είναι αλήθεια».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επισήμανε ότι «η Ευρώπη αυτή παραλογίζεται» και ότι «τον θεωρούν εχθρό της Ευρώπης, ενώ, στην πραγματικότητα, επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη και αντιστάθηκε στην πολιτική της λιτότητας, ενώ ο Μόντι υποκλίθηκε στην Μέρκελ και ο Μπερσάνι ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο».

Ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας «Επανάσταση Πολιτών», Αντόνιο Ινγκρόια, ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για παραβίαση των κανόνων της προεκλογικής περιόδου.

Πάντως, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές θα έχει μπροστά της μια δύσκολη αποστολή, την ανάσυρση της Ιταλίας από τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 20 ετών και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Πηγή: naftemporiki

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στις κάλπες και οι ιταλοί"

Leave a reply