[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Πολιτική αστάθεια και ύφεση προβληματίζουν


Αυξάνεται από νωρίς τη Δευτέρα το κόστος δανεισμού στην ευρω-περιφέρεια, καθώς οι «παίκτες» στο Σίτι του Λονδίνου αντιδρούν στις εξελίξεις που διαμορφώθηκαν το Σαββατοκύριακο τόσο στο επίπεδο της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας σε Μαδρίτη, Ρώμη και Αθήνα, όσο και από τις γενικότερες πιέσεις που ασκεί η ύφεση στην υπερχρεωμένη ευρωζώνη –και όχι μόνο.

 

Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύεται σε 5,34% από 5,21% την Παρασκευή. Αναλυτές σημειώνουν ότι το παζλ της αστάθειας εντείνεται αντί να ομαλοποιείται, σε πολλά επίπεδα.
Η πολιτική κρίση που μαστίζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία. Σε συνδυασμό με το σεισμό στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό -ενόψει εκλογών- εξαιτίας του  σκανδάλου  Monti dei Paschi. Μαζί με με τους "τριγμούς" στην συγκυβέρνηση Σαμαρά που προκαλεί ο τελευταίος απεργιακός κλοιός εν μέσω αμφισβητήσεων... αλά ΔΝΤ για την επιτυχία των "προγραμμάτων προσαρμογής".

 

Ολα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με τη θηλειά της ύφεσης και της λιτότητας που εντείνει το φαύλο κύκλου του χρέους, οδηγούν σε άνοδο των ανησυχιών στις αγορές, οι οποίες κρατούν ξανά "μικρό καλάθι", ανεβάζοντας τα επιτόκια του δημόσιου δανεισμού σε περιβάλλον αμφιβολιών για το μέλλον των "προβληματικών" τραπεζών της περιοχής.

Ένα ακόμα δυσμενές στοιχείο ήταν ότι οι άνεργοι στην Ισπανία αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2,75 σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό των ανθρώπων χωρίς δουλειά σε 4,98 εκατομμύρια που είναι νέο ρεκόρ. Χωρίς να υπολογίζονται οι ανεπίσημα άνεργοι (part-time κλπ) που εκτιμώνται σε 1 εκατομμύριο.

 

Το spread, δηλαδή η διαφορά της απόδοσης των 10ετών ισπανικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού 10ετούς ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης, στις 369 μ.β., ενώ το ιταλικό ενισχύεται στις 273 μ.β.

Η τάση παρασέρνει και τα spread Ελλάδας και Πορτογαλίας που «ανοίγουν» κατά 10 μ.β. στις 913 μ.β. και 465 μ.β., αντίστοιχα.

Τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας είχαν εντυπωσιακές επιδόσεις μετά το καλοκαίρι του 2012 και στο ξεκίνημα του 2013, ωστόσο το ράλι ωστόσο φαίνεται να φτάνει στο τέλος του, καθώς σύμφωνα με αναλυτές δε διαφαίνονται προς το παρόν περιθώρια περαιτέρω αποκλιμάκωσης των spreads.
Από το καλοκαίρι του 2012 οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν καθώς αυξανόταν η ζήτηση, λόγω τόσο της προσφοράς άφθονου, πάμφθηνου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες όσο και της δέσμευσης της ΕΚΤ για απεριόριστη στήριξη στους τίτλους των «απροσάρμοστων» χωρών της ευρωζώνης.

 

Τα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα έδωσαν τρελά κέρδη στα hedge fund  και η απόδοση έπεσε μέχρι πρότινος στο 10,29% από 36,78% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Σημειώνεται πως την περίοδο 1998-2012 η μέση ετήσια απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν 7,7%, έφτασαν δηλαδή πολύ κοντά στο μέσο όρο.

Αλλά ορισμένοι προειδοποιούσαν για «φούσκα» έτοιμη να σκάσει -μέσα στη γενικότερη αστάθεια.

 
 Κώστας Σαρρής

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τρίζουν οι κυβερνήσεις, τσιμπούν τα spread"

Leave a reply