[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τα αποκαλυπτήρια του μνημονίου.
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 Posted by STEVENIKO

του Στελιου Κουλογλου


Η ΤΡOΪΚΑ ΜΠHΚΕ ΣΤΟ ΨΗΤO. Τέρμα, πλέον, οι υποκρισίες για τους υπεράριθμους Έλληνες δημόσιους υπαλλήλους ή την αναγκαιότητα μείωσης μισθών και συντάξεων ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, τέλος οι αφελείς διαβεβαιώσεις ότι αν οι φαρμακο- ποιοί δουλεύουν και τα Σάββατα θα αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία. Σαν γνήσιοι οικονομικοί δολοφόνοι που έχουν βάλει στο χέρι μια ανήμπορη χώρα, οι 3 τοκογλύφοι ζήτησαν ανοικτά την Παρασκευή αυτό που ζητά εδώ και έναν χρόνο η «Bild», η φυλλάδα που έσυρε στη Γερμανία τον χορό της ανθελληνικής υστερίας: την πώληση του εθνικού πλούτου της υπερχρεωμένης χώρας, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι τα νησιά, οι παραλίες της καθώς και οι μετοχές των μετρημένων στα δάχτυλα κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων.

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕYΕΤΕ ΚΟΥΒEΝΤΑ από τους παπαγάλους που άρχισαν να ψελλίζουν ότι το ξεπούλημα εθνικής περιουσίας ύψους 50 δισ. είναι αναγκαίο κακό. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, πουλήσουμε δεν πουλήσουμε. Έχουμε σήμερα χρέος 345 δισ. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του ΔΝΤ, το χρέος τον Φεβρουάριο του 2015 θα είναι 395 δισ. Επομένως, ακόμη κι αν ξεπουλήσουμε και αφαιρέσουμε τα 50, σε τέσσερα χρόνια θα έχουμε πάλι χρέος 345 δισ., ακριβώς όσο σήμερα. Επειδή, λοιπόν, το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό συγκριτικά με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν που συρρικνώνεται εξαιτίας της ύφεσης την οποία προκαλούν τα μέτρα λιτότητας, θα μας ζητήσουν κι άλλα 50, ύστερα ακόμα 50 δισ. και στο τέλος τη Ρόδο ολόκληρη. Αλήθεια, κύριε Παπακωνσταντίνου, οι επόμενες γενιές θα κληρονομήσουν το απόλυτο τίποτα;

Η AΓΑΡΜΠΗ ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΤYΠΟΥ της τρόικας -και ιδίως των εκ- προσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, γιατί το ΔΝΤ είναι το λιγότερο επιθετικό στην όλη ιστορία, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο- έκανε στην πραγματικότητα τα αποκαλυπτήρια του μνημονίου. Στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της Ελλάδας, ο βασικός του σκοπός ήταν να σωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που είχαν ελληνικά ομόλογα (πολλά από τα οποία έχουν ήδη ξεφορτωθεί) και κατόπιν να επιβληθεί μια σχέση αποικιοκρατικού τύπου ανάμεσα στην Ελλάδα και, κυρίως, τη Γερμανία, που αποτελεί πλέον την αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΝ ΠΡOΚΕΙΤΑΙ ΜOΝΟ για την πώληση γερμανικών υποβρυχίων που γέρνουν και την εξαγορά παραλιών ή φιλέτων της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές ευκαιρίας, αλλά για οτιδήποτε μπορεί να εξαγοραστεί: από τα εξοχικά των νεόπτωχων της διαλυόμενης μεσαίας τάξης μέχρι τις μετοχές κάθε λογής ελληνικών επιχειρήσεων, ακόμα και τραπεζικών, των οποίων οι αξίες έχουν κατρακυλήσει στο 1 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα το πρακτορείο Bloomberg συνιστούσε στα διεθνή κεφάλαια να επενδύσουν στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες...

Η ΚΑΤΑΚΡΑΥΓH ΠΟΥ ΞΕΣHΚΩΣΕ η συνέντευξη Τύπου της τρόικας φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που είχε συμφωνήσει στο πακέτο των 50 δισ. Η προσπάθειά της να το βαφτίσει τώρα «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Το φιάσκο της «τροϊκανής» συνέντευξης αποτελεί έτσι και την τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης για αλλαγή πορείας.

Ο Κ. ΠΑΠΑΝΔΡEΟΥ ΠΡEΠΕΙ να κινηθεί πολιτικά, αξιοποιώντας αυτό που έχει καταφέρει σε διεθνές επίπεδο, όπου η εικόνα της χώρας έχει αισθητά βελτιωθεί. Πρέπει να μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με την κυρία Μέρκελ και να πει ότι «είδατε πως κάναμε τα πάντα, αλλά δεν βγαίνει έτσι». Να ζητήσει μια καινούργια συμφωνία που να περιλαμβάνει γενναίο κούρεμα του χρέους, χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Και πρέπει να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο έτσι πολιτικά. «Αν θέλετε εμένα στην εξουσία, θα πρέπει να βοηθήσετε».

ΠEΡΑ ΑΠO ΤΗΝ ΑΛΛΑΓH ΤΟΥ ΚΛIΜΑΤΟΣ, το ατού που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στα χέρια του είναι ότι αυτήν τη φορά υπάρχουν και άλλες υποψήφιες χώρες της ευρωζώνης για χρεοκοπία. Αν η Ελλάδα απειλούσε ότι θα πάψει να παίζει το παιχνίδι, η Γερμανίδα καγκελάριος θα ερχόταν εσπευσμένα την άλλη μέρα στην Αθήνα για να βρεθεί λύση. Το τηλεφώνημα της Χίλαρι Κλίντον μετά τον θόρυβο από τις δηλώσεις της τρόικας είναι χαρακτηριστικό για τη σημασία που έχει η έκβαση της ελληνικής υπόθεσης για τη διεθνή οικονομία.

ΑΚOΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΟYΝ οι φήμες που θέλουν υπουργούς να ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες τις βαλίτσες τους, η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να εφαρμόσει τις συμφωνίες που αλαζονικά ανακοίνωσε η τρόικα τη Παρασκευή. Αν επιδιώξει να το κάνει, θα έχει, στην καλύτερη περίπτωση, την τύχη του Μουμπάρακ.

lifo

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...