[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τρόμος για την αύξηση επιτοκίων που έρχεται
Τρίτη 5 Απριλίου 2011 Posted by STEVENIKO

Το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός και σήμερα η Οδός Αθηνών, σε αντίθεση προς τις – έστω και οριακά – θετικές ευρωπαϊκές αγορές βούλιαξε κάτω από τις 1.500 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,2% περίπου.

Τι προεξοφλεί ο γενικός δείκτης; Μα τις δραματικές συνέπειες που θα έχει στην οικονομία και στην κοινωνία η αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε μια οικονομία που τερμάτισε το 2010 με ύφεση 6,6% και που οι τιμές αυξάνονται κάθε μήνα κατά μέσο όρο 5% περίπου, η αύξηση του κόστους του χρήματος έστω και κατά 0,25% πιθανότατα θα δώσει τη χαριστική βολή. Με την αγορά και τους πολίτες να έχουν στεγνώσει από ρευστότητα, τα δάνεια για όλους θα γίνουν ακριβότερα, οι αποπληρωμές τους δυσκολότερες και το χρήμα θα λείψει ακόμη περισσότερο από τις τράπεζες αλλά και από τα ταμεία του Δημοσίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι πιέστηκαν στην Οδό Αθηνών κυρίως οι τραπεζικές μετοχές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ την ερχόμενη Πέμπτη θα αποφασίσει, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2008, αύξηση των επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο να ανεβαίνει στο 1,25%, έναντι 1% που είναι σήμερα.

Στον αντίποδα, δεν φαίνεται να ακολουθούν την ίδια λογική ούτε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζει επίσης την Πέμπτη, ούτε και η αμερικανική κεντρική τράπεζα (US Fed), η οποία διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στα όρια του μηδέν.

Μέλημα της ΕΚΤ είναι να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις (στο 2,6% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη) και, ενδεχομένως, το ότι οι περισσότερες οικονομίες έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, να της δίνει την “πολυτέλεια” για μία τέτοια κίνηση.

Ωστόσο, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ήταν σε ύφεση – και τι ύφεση! – στο τέλος της χρονιάς ήταν η δική μας, ενώ με διπλάσιο του μέσου κοινοτικού όρου πληθωρισμό αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα όσα μπορεί να ισχύουν για τους εταίρους, δεν ισχύουν για εμάς.

Εξ ου και η νέα βουτιά του χρηματιστηρίου της Αθήνας…


antinews

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...