[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Απομεινάρια μιας χώρας
Κυριακή 15 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ


Στα κάστρα του Λουξεμβούργου και σε διατηρημένους πύργους ανά την Κεντροευρώπη το πιο πιθανό είναι να γίνουν προσεχώς και άλλες, μυστικές ή όχι, συναντήσεις που θα διευθετήσουν τα απομεινάρια μιας χώρας με παγερούς τραπεζίτες και χλομούς υπουργούς.


Πιστωτές, ασφαλιστές κεφαλαίων, εκκαθαριστές, εκτιμητές και διαχειριστές της χρεοκοπίας αιρετοί και τυχαίοι θα πιουν πολλά παλιά κρασιά, ίσως και της δεκαετίας του '80. Τα κρασιά πάλιωναν στα υπόγεια των κάστρων, ο οικονομικός πύργος της περίφημης ΟΝΕ αποκτούσε ορόφους και το μικρόβιο της επιδημίας του χρέους φόρεσε πλέον μάσκες προστασίας στους άπληστους του Βορρά και διασωλήνωσε τους σκιτζήδες του Νότου.

Στα υπουργικά γραφεία στην Αθήνα, οι όλως προσωρινοί ένοικοι σκιαμαχούν με κομμένα γόνατα. Δεν μπορούν, σου λένε, οι μισοί να λιώνουν τις αδύναμες ομάδες και άλλοι να συντάσσονται με τις μοσχοθρεμμένες κάστες που με τόση μαεστρία έστησε το πολιτικό σύστημα για να γλιστράει πάνω τους. Τζιτζιφιόγκοι από τη μια, παλιοκαραβάνες από την άλλη. Αμφότεροι στρέφονται με απελπισία στα υποκίτρινα γραφεία του δημόσιου λογιστικού, όπου εκτυλίσσονται οι περίφημες δημοσιονομικές προσαρμογές. Είναι αυτές που στραγγαλίζουν τις αναγκαίες έως ανελαστικές δημόσιες παροχές και υποβαθμίζουν περαιτέρω τις ζωές όσων το σύστημα δεν εφοδίασε με πόρους. Είναι αυτές που γδύνουν τους υπουργούς από την εξουσία του ανοιχτού συρταριού. Είναι η πρώτη κλίμακα του πρωτοκόλλου των βίαιων οριζόντιων περικοπών που έπονται. Γι' αυτό πολλοί ψάχνουν πλειοψηφίες των 180 βουλευτών, γι' αυτό στήνονται προγεφυρώματα ακόμη και ετερόκλιτων συναινέσεων.

Η αναζήτηση κρατικών εσόδων από τη φοροεισφοροδιαφυγή γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αστυνομικοποιηθεί με την ίδρυση αυτόνομης διωκτικής υπηρεσίας και με την τοποθέτηση ενός σκληρού πυρήνα δικαστικών και αστυνομικών στελεχών στο ΣΔΟΕ και σε άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς υπουργείων. Μαζί με τα άλλα, το σύστημα εξέθρεφε τόσα χρόνια και τις κλίκες των επιφανών ή αφανών της παραοικονομίας, του λαθρεμπορίου και του παραγοντισμού. Πλαισιώθηκαν αυτές οι κλίκες από στρατούς παρασίτων και τραμπούκων που, αν έφτιαχναν κόμμα, θα έπαιρναν ποσοστό εισόδου στη Βουλή, μόνο από τις δικές τους ψήφους.

Οπως είναι εύλογο, τέτοιες κατηγορίες πολιτών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξαφνικά με όρους οικονομικών υπηρεσιών Στρασβούργου ή Γάνδης.Ούτε φυσικά με όρους Χ-Ψ ΔΟΥ και διορισμένους εντολοδόχους της διευκόλυνσης. Τώρα η συνταγή χάλασε, δεν έχει πρώτη ύλη για τα αρπακτικά και όσοι κατά συνείδηση ή καταναγκασμό λειτουργούν, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή περιστατικά εκφοβισμών από φουσκωτούς και ιδιοκτήτες ατομικών κρατιδίων.

Στους δρόμους και τις περιοχές της πρωτεύουσας που ορίζουν το ιστορικό κέντρο, αλλά και σε πολλές συνοικίες, το βαρύ έγκλημα δυτικού τύπου πάει να γίνει κατάσταση. Η χρόνια και εσχάτως πλήρης κρατική δυλειτουργία σε συνδυασμό με τη στείρα κομματική αντιπαράθεση προεξοφλούν την εκδήλωση κοινωνικών συγκρούσεων στις επιβαρημένες περιοχές της Αθήνας και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πέραν της οικονομίας, η διαχειρισιμότητα ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα και η κοινωνική συνοχή έχουν πλέον προσχηματικό χαρακτήρα. Οι διαχωριστικές γραμμές και τα μέτωπα διαγράφονται πλέον όλο και πιο αδρά. Οι πολίτες μοιάζουν πιο απροστάτευτοι από ποτέ, όχι μόνο από την αστυνομία, από τμήματα της οποίας κινδυνεύουν κιόλας υπό προϋποθέσεις, αλλά από τη γενικότερη στάση και ανταπόκριση των δημόσιων υπηρεσιών και αρχών.

Τα φαινόμενα αυτορρύθμισης κάθε διαφοράς με τον πιο άγριο τρόπο είναι πρόδρομα της κοινωνίας του χάους. Ακόμη και οι επιβλητικές κόρνες των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν τα τουριστικά λιμάνια δίνουν σύνθημα αντιπαράθεσης επαγγελματικών τάξεων. Εκείνο που προκλητικά δείχνουν να μην έχουν καταλάβει οι διαχειριστές της χρεοκοπίας, νυν και επίδοξοι, είναι πως, με δικές τους αβαρίες, μεγάλο μερίδιο του κρατικού χρέους αποτελεί ιδιωτικό πλούτο, στα χέρια των εκλεκτών τους. Μετά την πράσινη περαίωση, τώρα ήρθε η σειρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους διευκολύνει στο ξέπλυμα, με αναστολή του «πόθεν έσχες».

enet

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...