[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Όσκαρ 2013: Η δικαίωση των φαβορί
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ.

Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Μπεν 'Αφλεκ κέρδισε το 'Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας κατά την 85η τελετή απονομής των κινηματογραφικών αυτών βραβείων, χθες το βράδυ στο Χόλιγουντ. και μάλιστα η ανακοίνωση του βραβείου έγινε από την Πρώτη Κυρία της Αμερικής την Μισέλ Ομπάμα. Οχι, η Μισέλ Ομπάμα δεν ανέβηκε στη σκηνή για να παραδώσει το βραβείο, αλλά συνδέθηκε με το Kodak Theatre ζωντανά από τον Λευκό Οίκο.

«Καλωσήρθατε στον Λευκό Οίκο», είπε η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα από την προεδρική κατοικία, φορώντας ένα ασημί φόρεμα, μετά τη σύντομη εισαγωγή του Τζακ Νίκολσον, ο οποίος βρισκόταν στη σκηνή του Dolby Theater.

Η Μισέλ Ομπάμα έκανε λόγο για ταινίες που «ανυψώνουν το πνεύμα και διευρύνουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε», προτού συγχαρεί όλους του υποψήφιους.

«Οι εννιά αυτές ταινίες μας ταξίδεψαν στο παρελθόν και σε όλον τον κόσμο, μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να γραπωθούμε από τις πολυθρόνες μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ομπάμα.

Αμέσως μετά άνοιξε τον φάκελο και ανακοίνωσε πως το βραβείο, το σημαντικότερο της βραδιάς, απονέμεται στην ταινία «Argo» του Μπεν Αφλεκ.

Λίγα λεπτά αργότερα έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter πως η εμπειρία της ήταν καταπληκτική και συνεχάρη τους συντελεστές του «Argo».

Ο Μπεν Αφλεκ σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας δήλωσε ότι «συγκλονίστηκε» όταν είδε την Πρώτη Κυρία να ανακοινώνει τη νίκη του. «Όλα αυτά με συγκλόνισαν, ήταν μια τεράστια τιμή για μένα, ήταν τέλεια», τόνισε.





Η ταινία αναφέρεται στην επιχείρηση διάσωσης από τη CIA έξι αμερικανών διπλωματών που κρατούντο όμηροι στο Ιράν, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Υποψήφιες για το 'Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας ήσαν επίσης οι ταινίες "Αγάπη" (Amour) του Μίκαελ Χάινεκε, "Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου" του Μπεν Ζάιτλιν, Django: Ο Τιμωρός (Django Unchained) του Κουέντιν Ταραντίνο, "Οι 'Αθλιοι" του Τομ Χούπερ, "Η Ζωή του Πι" του Ανγκ Λι, "Λίνκολν" του Στίβεν Σπίλμπεργκ, "Οδηγός Αισιοδοξίας" του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ και "Zero Dark Thirty" της Κάθριν Μπίγκελοου.

Ο γεννημένος στην Ταϊβάν Ανγκ Λι κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Η Ζωή του Πι», μιας δραματικής ταινίας σε 3D βασισμένης στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ.

Πρόκειται για μια περιπέτεια φαντασίας για ένα αγόρι στην Ινδία που επιζεί από το ναυάγιο ενός πλοίου και το οποίο βρίσκεται σε μια σωσίβια λέμβο με μια τίγρη της Βεγγάλης.

«Η Ζωή του Πι» ήταν υποψήφια για 11 Οσκαρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας. Ο 58χρονος Λι, ο οποίος άρχισε την καριέρα του σκηνοθετώντας κινέζικες ταινίες, κέρδισε το πρώτο του Οσκαρ το 2006 για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Βrokeback Mountain».

Επίσης η Ζωή του Πι κέρδισε τα βραβεία για Οπτικά Εφέ, Καλύτερη Μουσική και Φωτογραφία.

Ο βρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις κέρδισε για τρίτη φορά το Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού ενσαρκώνοντας αυτή τη φορά τον αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία "Λίνκολν" του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Με αυτό το βραβείο ο Λιούις κατακτά ένα ρεκόρ καθώς γίνεται ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει για τρίτη φορά το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού. Στην ομιλία του ο ηθοποιός απέδωσε την τιμή που τού έγινε «στο μυστηριωδώς υπέροχο μυαλό, σώμα και πνεύμα του Αβραάμ Λίνκολν». Είχε κερδίσει το πρώτο του Οσκαρ το 1989 για την ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι» και το δεύτερο το 2007 για την ταινία «There Will be Blood».   


Η Αμερικανίδα Τζένιφερ Λόρενς κέρδισε το 'Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Οδηγός Αισιοδοξίας" (Happiness Therapy). Η Λόρενς ήταν υποψήφια για το Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου με τις Τζέσικα Τσαστέιν ( Zero Dark Thirty), Εμανουέλ Ριβά (Αγάπη), Κουβενζανέ Γουόλις (Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου) και Ναόμι Γουότς (The Impossible). Δυστυχώς όμως η νεαρή ηθοποιός ήταν η άτυχη της χθεσινής βραδιάς (δείτε εδώ γιατί!).

Η Αν Χάθαγουεϊ –όπως ήταν αναμενόμενο- κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Οι Άθλιοι», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκώ. Η Χάθαγουεϊ ήταν ένα από τα φαβορί για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου.

Ο Αυστριακός ηθοποιός Κρίστοφ Γουόλτς κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο, «Django, Ο Τιμωρός», όπου υποδυόταν τον ρόλο ενός εκκεντρικού οδοντίατρου. «Συμμετείχαμε στο ταξίδι ενός ήρωα και ο ήρωας εδώ είναι ο Κουέντιν. Ανέβηκες στο βουνό επειδή δεν το φοβόσουν», δήλωσε ο Γουόλτς αφού παρέλαβε το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Ο Γουόλτς κέρδισε το βραβείο έχοντας ως συνυποψήφιους τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, Άλαν Άρκιν και Τόμι Λι Τζόουνς.


Η αυστριακή ταινία «Αγάπη» κέρδισε την Κυριακή το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, κατά την 85η απονομή των βραβείων, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Χάνεκε, η οποία θεωρείτο ένα από τα φαβορί, εξιστορεί τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στο Παρίσι, καθώς η γυναίκα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής της.

Το 'Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε η βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ για το "Skyfall" , θέμα της ομώνυμης τελευταίας ταινίας του Τζέιμς Μποντ.Η 24χρονη σταρ, η οποία είχε τραγουδήσει το "Skyfall" λίγα λεπτά νωρίτερα κατά την έναρξη της 85ης τελετής των 'Οσκαρ, παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο με δάκρυα στα μάτια. "Είναι υπέροχο", δήλωσε συγκινημένη και αμέσως πρόσθεσε: "Και εσείς είστε υπέροχοι".

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων αναδείχθηκε το Brave, ενώ το Όσκαρ κοστουμιών πήρε η Άννα Καρένινα. Το Λίνκολν κέρδισε το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Στην κατηγορία ηχητικού μιξάζ ισοψήφισαν δύο ταινίες (Zero Dark Thirty και Skyfall).

Αναλυτικά οι νικητές των 85ων βραβείων Οσκαρ είναι:

-Οσκαρ καλύτερης ταινίας: «Argo» του Μπεν Άφλεκ.

-Οσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού: Ντάντιελ Ντέι-Λιούις

- Οσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού: Τζένιφερ Λόρενς

- Οσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου: Κριστόφ Βαλτς κέρδισε για την ταινία «Τζάνγκο ο Τιμωρός»-Django Unchained- του Κουέντιν Ταραντίντο

-Οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου: Αν Χάθαγουεϊ για την ταινία « Οι Άθλιοι» -Les Miserables- του Τομ Χούπερ.

- Η αυστριακή «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

-Ο Ανγκ Λι κέρδισε το Οσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «Η Ζωή του Πι».

- Καλύτερης Ταινίας Animation στο Brave της Pixar.

- Ο Κλαούντιο Μιράντα κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας με την ταινία «Η Ζωή του Πι», κατά την απονομή των φετινών Όσκαρ.

- Η ίδια ταινία κέρδισε και το Οσκαρ Οπτικών Εφέ.

-Το Οσκαρ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης κέρδισαν οι Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον για την ταινία «Λίνκολν».

-Καλύτερο τραγούδι κρίθηκε το Skyfall της Adele για την ομότιτλη ταινία του Τζέιμς Μποντ.

- Το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου κέρδισε ο Κρις Τέριο για το «Argo» ενώ για την ίδια ταινία κέρδισε το Οσκαρ μοντάζ ο Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ.

- Το Οσκαρ κοστουμιών κέρδισε η «Άννα Καρένινα» για την Ζακλίν Ντουράν σε μια ταινία που δεν πολυακούστηκε, παρά το «πρεστίζ» της «μοντέρνας» μεταφοράς (ίσως αυτό να ήταν το πρόβλημα).

-Όσκαρ μακιγιάζ και κομμώσεων δόθηκαν για την ταινία «Οι Άθλιοι» στους Λίζα Γουέσκοτ και Τζούλι Ντάρτνελ.

-Οσκαρ καλύτερου ηχητικού μοντάζ δόθηκε εξ ημισείας στα “Zero Dark Thirty” και “Skyfall”.


Πηγή: protothema

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Όσκαρ 2013: Η δικαίωση των φαβορί "

Leave a reply