[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Πόκερ στη μοίρα της Ελλάδας»
Κυριακή 29 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο γερμανικός Τύπος «φωνάζει» ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι αναπόφευκτη αλλά και πολιτικά χρήσιμη. «Αφήστε τα δόγματα, σώστε την Ευρώπη» ζητάει η Süddeutsche Zeitung, που επισημαίνει την ανάγκη να λήξει η διαμάχη ηγετών και τραπεζιτών της ΕΕ.

«Οποιος υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα με τις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να διασωθεί, καθίσταται αναξιόπιστος. Οι Έλληνες μπορεί να έχουν καλή θέληση, αλλά δεν είναι εφικτό να βγουν με τις δικές τους δυνάμεις από τη δίνη των χρεών. Γι’ αυτό πρέπει οι πιστωτές να παραιτηθούν από μέρους των απαιτήσεών τους. Η αναδιάρθρωση είναι χρήσιμη και για λόγους πολιτικής αποδοχής», τονίζει ο Μάρκ Μπάιζε.

«Οι πολιτικοί δεν μπορούν μακροπρόθεσμα να κυβερνούν κατά της θέλησης του λαού, οι πολίτες, που ως φορολογούμενοι επωμίζονται τα δημόσια ρίσκα, απαιτούν και συμμετοχή των πιστωτών, των τραπεζών και των επενδυτών. Οι πολιτικοί έλαβαν ήδη το μήνυμα και αλλάζουν αργά, αλλά σταθερά τις θέσεις τους. Η ΕΚΤ όμως απορρίπτει (την αναδιάρθρωση) χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις όποιες ζημίες και αυτό συνιστά σοβαρό λάθος» προσθέτει.

Η ΕΚΤ πρέπει να νικήσει τον ίδιο τον εαυτό της
«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά πρέπει να διαθέτει και ρεαλισμό. Μέχρι τώρα νίκησε σε όλες τις αντιπαραθέσεις της με τους πολιτικούς και είναι σωστό. Τώρα όμως οφείλει να κερδίσει τον αγώνα εναντίον αυτού καθ’ εαυτού του θεσμού μιας κεντρικής τράπεζας. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία και για να διεκπεραιωθεί με σχετική ηπιότητα, και να είναι όντως διαχειρίσιμη, η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει κατεπειγόντως την ευθύνη. Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες το αρνούνται, ενδεχομένως με το βλέμμα στους ανοιχτούς λογαριασμούς του ισοζυγίου της ΕΚΤ, διακυβεύουν συνολικά το οικοδόμημα του ευρώ. Ο χρόνος πιέζει», προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

Αλλοι τίτλοι της Παρασκευής στον γερμανικό Τύπο αναρρωτιούνται αν «Είναι δυνατόν να διασωθούν οι Έλληνες;» ή εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία παρτίδα «Πόκερ στη μοίρα της Ελλάδας».

Ελλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα
Για «Ελληνικές…ευκαιρίες» κάνει λόγο στον τίτλο του το σχόλιο της Berliner Zeitung που υπογράφει ο Κλάους Στεκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημερινή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Αθήνα.

«Δεν ψάχνουμε άδικα μόνον στα δημοσιεύματα των εφημερίδων για μια αξιόπιστη αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, αλλά και στις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και θεματοφυλάκων της ΟΝΕ. Πολλοί θέλουν τώρα να αποκομίσουν οφέλη από την ελληνική κρίση. Οταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες φλυαρούν για ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα και διάσωση της Ελλάδας, στην πραγματικότητα πρόκειται για τη διάσωση των δικών τους προϋπολογισμών και την προστασία των τραπεζών και των κερδοσκόπων».

inprecor

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...