[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το Spiegel επανέρχεται στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ONE
Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 Posted by STEVENIKO

«Κορυφαίος οικονομολόγος ζητά να τελειώνει το ευρώ για την Ελλάδα». Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel (Ντερ Σπίγκελ) επανέρχεται στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη



Στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό αναπαράγει δηλώσεις του προέδρου του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo
Χανς Βέρνερ Ζιν προς την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine στην οποία ο «Κορυφαίος οικονομολόγος ζητά να τελειώνει το ευρώ για την Ελλάδα». «Η έξοδος (της Ελλάδας) από το ευρώ θα ήταν το μικρότερο κακό», λέει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Το Σπίγκελ σημειώνει ότι «οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης καθησυχάζουν με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά η συζήτηση για την παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν κοπάζει. Ο πρόεδρος του IfO Η.W. Sinn επαναλαμβάνει τώρα το αίτημά του να φύγει η υπερχρεωμένη χώρα από τη νομισματική ένωση – για το δικό της συμφέρον».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το κοινό νόμισμα», δηλώνει στην Κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), με έδρα το Μόναχο Χανς Βέρνερ Ζιν. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «εάν η Ελλάδα φύγει από το ενιαίο νόμισμα, θα μπορούσε να κάνει υποτίμηση και ως εκ τούτου θα γίνει πιο ανταγωνιστική».

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν, επισημαίνει πως αν η Ελλάδα αποφασίσει μια λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση» κόβοντας μισθούς και συντάξεις θα οδηγηθεί σε έναν εσωτερικό εμφύλιο. Εξηγεί πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, να ζητήσει να λάβει άδεια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή και στο σενάριο της εσωτερικής υποτίμησης και στην έξοδο από την ευρωζώνη. Σημειώνει πως εάν παραμείνει στην ευρωζώνη η Αθήνα θα «σκοτώσει» τις επιχειρήσεις που «φτιάχνουν» την οικονομία της.

Κατά το Spiegel
οι δηλώσεις Sinn αποτελούν αντίδραση στη μυστική συνάντηση πολλών κρατών της ευρωζώνης για το ζήτημα της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διέψευσαν αρχικά ότι λαμβάνει χώρα μια τέτοια συνάντηση. Αργότερα παραδέχτηκαν ότι υπάρχει σύνοδος, αμφισβήτησαν όμως ότι οι συζητήσεις αφορούν πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ολέθριες οι συνέπειες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, αντίθετα με τον Sinn, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τους Έλληνες από ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ζώνης του ευρώ, επειδή κατά την άποψή του οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης Βολφ Κλιντς, σε δηλώσεις του προς τη γερμανική ραδιοφωνία:

"Οι συνέπειες θα ήταν πολύπλευρες. Καταρχήν πολιτικές, θα συνιστούσε κόλαφο για το ευρωπαϊκό εγχείρημα καθώς έχει γίνει στο μεταξύ σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα οικονομικό αλλά και για ένα πολιτικό πρότζεκτ. Αφετέρου, και γι΄ αυτό οι κυβερνήσεις όπως η γερμανική είναι σθεναρά εναντίον της εξόδου, θα καταστούσε ανέφικτη την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων σε ευρώ. Η επιστροφή στο παλιό νόμισμα, τη δραχμή, θα συνοδευόταν από μια ριζική υποτίμηση, πιθανότατα της τάξης του 40 ή 50 %. Αυτό σημαίνει ότι εν μια νυκτί τα χρέος της Ελλάδας θα διπλασιαζόταν".
Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση
Ο φιλελεύθερος πολιτικός εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη:
"Η αναδιάρθρωση, δηλαδή, ένα κούρεμα του χρέους είναι κατά την άποψή μου αναπόφευκτη και θα έρθει. Θεωρώ λάθος να λέγεται συνεχώς ότι αυτό δεν θα γίνει και να αποκλείεται κατηγορηματικά. Όταν κάτι θεωρείται αναγκαίο, και πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι δε γίνεται διαφορετικά, τότε είναι προτιμότερο να γίνει γρήγορα. Όσο αναβάλλεται, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος επιβάρυνσης που συνεπάγεται αυτό το βήμα".

"Παράλογο αλλά και αφελές να πιστεύει κανείς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μείνει κρυφό"

«Δεν έχουν νόημα οι μυστικές συναντήσεις»
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο εκπρόσωπος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για δημοσιονομικά θέματα Κάρστεν Σνάιντερ. Ο ίδιος επέκρινε τη μυστική συνάντηση της Παρασκευής τονίζοντας ότι δεν έχει νόημα να γίνονται συζητήσεις σε μικρό κύκλο, εκτός και εάν αποφασίζεται η λήψη έκτακτων μέτρων:
"Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται μυστικές συναντήσεις σε μικρό κύκλο δεδομένου ότι στην εποχή μας δεν μπορείς να κρατήσεις τίποτε κρυφό. Νομίζω ότι είναι παράλογο αλλά και αφελές να πιστεύει κανείς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μείνει κρυφό. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται μια φημολογία η οποία φέρνει ανασφάλεια στους πολίτες, αλλά και στους ίδιους τους πολιτικούς και φυσικά στις χρηματαγορές".
kostasxan

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...