[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Να είμαστε πολίτες, όχι καταναλωτές»
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΛΟΥΙΣ ΣΕΠΟΥΛΒΕΔΑ

Είτε οι πολίτες θα συμμετέχουν ενεργά είτε δεν θα βγούμε από την κρίση", δήλωσε ο Χιλιανός συγγραφέας, που βρίσκεται στην Ελλάδα

«Παρακολουθώ με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είναι μια κατάσταση πολύ σοβαρή, αλλά όχι μοναδική, συμβαίνει και στην Πορτογαλία και την Ισπανία», είπε ο Λουίς Σεπούλβεδα
«Παρακολουθώ με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είναι μια κατάσταση πολύ σοβαρή, αλλά όχι μοναδική, συμβαίνει και στην Πορτογαλία και την Ισπανία», είπε ο Λουίς Σεπούλβεδα

"Εννοείται πως δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός της Ελλάδας", είπε γελώντας ο Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα, μετά από έναν ποταμό σκέψεων και απόψεων για την κρίση της Ελλάδας, που μοιάζει με της Ισπανίας, όπου εκείνος ζει μετά την απελευθέρωσή του από τα κολαστήρια της δικτατορίας του Πινοσέτ και της Πορτογαλίας. Ο λόγος του ευθύς, διαυγής, συγκροτημένος, πολιτικός, αριστερός, χωρίς να επιβάλλεται. Ο ίδιος, έχοντας στο πλάι τη γυναίκα του, ποιήτρια Κάρεν Γιάνες, επιζώσα κι αυτή των φρικτών βασανιστηρίων του Πινοσέτ (βρέθηκε πεταμένη σε χωματερή), στο φιλόξενο σπίτι του Ελληνα εκδότη του, Γιώργου Μυρεσιώτη (Opera), απ' όπου κυκλοφορούν όλα του τα βιβλία, ήταν διαθέσιμος για κάθε ερώτηση.

"Παρακολουθώ με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είναι μια κατάσταση πολύ σοβαρή, αλλά όχι μοναδική, συμβαίνει και στην Πορτογαλία και την Ισπανία", είπε. "Η κρίση έχει προκληθεί από το οικονομικό σύστημα, τις τράπεζες και την κερδοσκοπία. Και είναι οι πολίτες αυτοί που πρέπει να την πληρώσουν με πολύ υψηλό κόστος".

Τι αποδεικνύει αυτή η κρίση; "Οτι το καπιταλιστικό σύστημα, στην πιο προχωρημένη έκφρασή του, την οικονομία της αγοράς, δεν μπορεί να χρησιμεύσει, γιατί ξεχνά κάτι θεμελιώδες, τους πολίτες". Η Ε.Ε. κτίστηκε ως ένωση των πολιτών και στη συνέχεια αντιμετωπίζει τους πολίτες ως καταναλωτές. "Σήμερα", παρατηρεί, "όλες οι πιθανές λύσεις που προέρχονται από το σύστημα, δεν μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες, αλλά ως καταναλωτές".

Για τον Σεπούλβεδα, που βρίσκεται στην Ελλάδα, προσκεκλημένος μαζί με τη σύζυγό του, του Γ' Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις), τα πράγματα είναι μεν σύνθετα αλλά ξεκάθαρα: "Είτε οι πολίτες θα συμμετέχουν ενεργά είτε δεν θα βγούμε από την κρίση". Η λύση, συνέχισε, είναι "μια επανάσταση σε εκκρεμότητα: η επανάσταση της φαντασίας. Πρέπει να σκεφτούμε τι κοινωνία θέλουμε κι αν θέλουμε να είμαστε πολίτες ή καταναλωτές".

Μίλησε επί μακρόν για χώρες της Λατινικής Αμερικής (Χιλή, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βολιβία, σε έναν βαθμό και τη Βενεζουέλα του "λαϊκιστή", όπως τον χαρακτήρισε, Τσάβες), οι οποίες αντιμετώπισαν "το σύστημα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αγοράς που τους επέβαλαν οι δικτατορίες", όχι με όρους μακροοικονομίας αλλά με όρους ανάδειξης των εσωτερικών τους οικονομικών δυνατοτήτων και αξιοπρέπειας.

Η ιδέα μιας ένωσης στη Λατινική Αμερική είναι "ένα όνειρο και μια ουτοπία", ανέφερε, γιατί ο μεγάλος πλούτος τους είναι οι διαφορές τους.

Ακόμη και η οικονομική σχέση με τη Βραζιλία, που έχει ηγετική θέση στη λατινοαμερικανική οικονομία, είναι πιο ηθική, γιατί οι συμφωνίες γίνονται από το κοινοβούλιο και όχι από τις αγορές. Επ' ουδενί δεν θα ήθελε μια ένωση τύπου Ε.Ε., η οποία "μετατράπηκε σε ένα εργαλείο στην υπηρεσία των τραπεζών και της κερδοσκοπίας" και "μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, παραδόθηκε στην αγορά, παραχωρώντας την κυριαρχία χωρών και πολιτών".

Κατά τη γνώμη του, "πρέπει να ψάξουμε λύσεις τοπικής κλίμακας. Να αποποιηθούμε τις δυνατότητες μιας παγκόσμιας λύσης. Αυτό είναι μεγάλη πρόκληση της Αριστεράς σήμερα". Επίσης θεωρεί πως "κάτι γεννιέται με το κίνημα των Αγανακτισμένων".

Η λογοτεχνία του Σεπούλβεδα πηγάζει από την πραγματικότητα, γιατί αυτή "καταφέρνει να την εξηγήσει καλύτερα". Πρόσφατα έγινε μάρτυρας μιας απεργίας πείνας γυναικών ψαράδων στη νότια Χιλή. Αίτημά τους η αποκατάσταση της θάλασσας, νεκρής από την εκμετάλλευση σολομού από μια ισπανική πολυεθνική εταιρεία, η οποία αφού κατέστρεψε τη θάλασσα και αλλοίωσε την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της περιοχής, μετακόμισε μακρύτερα, σε "ζωντανή" θάλασσα? Πλούσιο λογοτεχνικό υλικό για το επόμενο μυθιστόρημά του. "Κάποιοι μπορεί να γράψουν την ιστορία των ιδιοκτητών σολομού και να τη δημοσιεύσουν στο Playboy. Εγώ γράφω για τους ηττημένους, τα θύματα της αδηφαγίας του καπιταλισμού", λέει.

Το 2012 θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το καινούργιο βιβλίο του Σεπούλβεδα, "Τελευταία νέα από τον Νότο", ένα οδοιπορικό στη Παταγονία, με φωτογραφίες του Αργεντινού Ντανιέλ Μορτζίνσκι, που αφορά στο οικολογικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί εκεί, μετά τις αγορές τεράστιων εκτάσεων γης από νεόπλουτους (Μπένετον, Σταλόνε, Μάλκοβιτς κ.ά.), την επιχειρηματική και τουριστική ανάπτυξη.

Δήμητρα Ρουμπούλα

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...