[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αυτή είναι η νέα Ευρωλίγκα
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Η Φενερ κατέκτησε τον τίτλο στην Τουρκία και έχουμε πλέον μια σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα της νέας Ευρωλίγκας. Δείτε τους αντιπάλους ΠΑΟ και Ολυμπιακού στη νέα διοργάνωση. Στον δρόμο για την Κωνσταντινούπολη και το φάιναλ-φορ του 2012

Η κατάκτηση του τουρκικού πρωταθλήματος από τη Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ που επικράτησε με 91-88 της Γαλατασαράι κι έκανε το 4-2 στους τελικούς (με το φινάλε να θυμίζει ελληνικό ντέρμπι καθώς οι νικητές αποχώρησαν ...υπό βροχή αντικειμένων) σχεδόν οριστικοποίησε την Ευρωλίγκα της νέας περιόδου.

Γράφουμε σχεδόν γιατί η έξοδος της Ρόμα (είχε εγγυημένο συμβόλαιο από πέρσι, αλλά λόγω της αποτυχίας της στο ιταλικό πρωτάθλημα) δημιουργεί μια κενή θέση και η Ευρωλίγκα, ακόμη δεν έχει ...εκδηλώσει πρόθεση, πού θα την παραχωρήσει.

Το ερώτημα είναι αν τη θέση της Ρόμα πάρει μια ομάδα που δεν κατάφερε να περάσει, μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων, ή κάποια άλλη από τις μόνιμες πρωταθλήτριες, έτσι ώστε να επιβραβευθεί, η συνέπειά αλλά και η επένδυσή της για αξιοπρόσεχτη παρουσία στην διοργάνωση.

Παρά το "κενό" που άφησε η Ρόμα τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε. Με βάση το σύστημα που εφαρμόζει η Ευρωλίγκα, ήδη ξέρουμε τις 21 ομάδες που θα παίξουν του χρόνου στους ομίλους, καθώς δυο θέσεις θα καλυφθούν από τις 2 νικήτριες των προκριματικών και μία θα πάρει wild card. Η Ισπανία για μια ακόμη φορά θα έχει πέντε ομάδες, καθώς η Μπιλμπάο ευνοήθηκε από τις "καραμπόλες" και την ...έξοδο της Ρόμα, παίρνοντας ως δευτεραθλήτρια Ισπανίας το εισιτήριο, κι αφού πρωταθλήτριες Ρωσίας και Τουρκίας αναδείχθηκαν ομάδες που είχαν εγγυημένο συμβόλαιο (ΤΣΣΚΑ και Φενέρ).

Από δυο ομάδες θα έχουν Ελλάδα (ΠΑΟ-Ολυμπιακός), Τουρκία (Φενέρ-Εφές Πίλσεν) και Ιταλία (Σιένα, Καντού η οποία επίσης πήρε το εισιτήριο σαν δευτεραθλήτρια). Τη Γαλλία θα εκπροσωπήσει η Νανσί, ενώ η ΚΚ Ζάγκρεμπ αντικαθιστά την Τσιμπόνα, που δεν πέρασε καν στον τελικό της Κροατίας.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη το γερμανικό πρωτάθλημα (ο πέμπτος τελικός ανάμεσα σε Άλμπα και Μπάμπεργκ γίνεται το Σάββατο, με το σκορ στο 2-2) για να μάθουμε ποια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη Γερμανία στη διοργάνωση, ενώ μετά τη νίκη της Φενέρ στην Τουρκία, δεν έχει σημασία η έκβαση της σειράς στην Ιταλία, ανάμεσα σε Σιένα και Καντού. Έτσι κι αλλιώς η Σιένα έκανε το 3-1 και θέλει μια ακόμη νίκη για να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Ιδού, λοιπόν, η Ευρωλίγκα της νέας χρονιάς.

•Παναθηναϊκός (Ελλάδα)
•Ολυμπιακός (Ελλάδα)
•Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
•Ρεάλ (Ισπανία)
Κάχα Λαμποράλ (Ισπανία)
•Μάλαγα (Ισπανία)
Σιένα (Ιταλία)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)
•Εφές Πίλσεν (Τουρκία)
•Μακάμπι (Ισραήλ)
•ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
•Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
•Νανσί (Γαλλία)
•Παρτιζάν (Σερβία)
•ΚΚ Ζάγκρεμπ (Κροατία)
•Ολύμπια Λιουμπλιάνας * (Σλοβενία)
•Άλμπα Βερολίνου ή Μπάμπεργκ (Γερμανία)
•Πρόκομ (Πολωνία)
•Μπιλμπάο (Ισπανία)
•Καντού (Ιταλία)
•Ούνιξ Καζάν (Ρωσία, κάτοχος Eurocup)
•2 ομάδες από τα προκριματικά
•Wild Card (στη θέση της Ρόμα)

* Πρωταθλήτρια Σλοβενίας αναδείχθηκε η Κρκα Νόβο Μέστο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Ολύμπια Λιουμπλιάνας θα είναι η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Αδριατική Λίγκα και όσον αφορά στη Σλοβενία, στην Ευρωλίγκα.

Στα προκριματικά όπου φέτος θα γίνουν με 16 ομάδες, σίγουρη θέση φαίνεται ότι έχουν: Κίμκι (Ρωσία), Γαλατασαράι (Τουρκία) Σολέ, Γκραβελίν, Βιλερμπάν (Γαλλία), ΠΑΟΚ, Άρης (Ελλάδα), Μπουντουτσνοστ (Μαυροβούνιο), Κρκα Νόβο Μέστο (Σλοβενία), Μιλάνο (Ιταλία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), η δευτεραθλήτρια Γερμανία (Άλμπα ή Μπάμπεργκ), Σαρλερουά (Βέλγιο), Νίρμπουργκ (Τσεχία), Ρίγα (Λετονία), Μπουντιβέλνικ Κιέβου (Ουκρανία), χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποια ...έκπληξη. Η θέση του Άρη δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά ίσως να βρίσκεται στους "16" των προκριματικών, που φέτος θα γίνουν σε δυο ομίλους των 8, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών final eight με τους νικητές να παίρνουν το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα. Κατι τέτοιο θα εξαρτηθεί ποια ομάδα θα μπει στην Ευρωλίγκα κι αν περισσεύει, εν τέλει, θέση για την Ελλάδα.

Απ' αυτές τις ομάδες, άλλωστε, ενδεχομένως να δοθεί μια wild card για συμμετοχή απευθείας στους ομίλους, με σοβαρές υποψηφιότητες αυτές της Αρμάνι Μιλάνο, της Λιέτουβος Ρίτας και της Κίμκι. Αν πάντως δοθεί η θέση της Ρόμα, σε μια από τις ομάδες που πήραν το εισιτήριο μέσω των πρωταθλημάτων τους (έχει ακουστεί η Παρτίζαν αλλά και η Πρόκομ) τότε θέση στους ομίλους της Ευρωλίγκας παίρνει η Κίμκι και η Ρωσία θα έχει τρεις ομάδες στην επόμενη διοργάνωση.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν σε συνεδρίαση του Euroleague Board, στις 6/7 μια μέρα δηλαδή πριν από την Γενική Συνέλευση και την κλήρωση της νέας χρονιάς Όπως συνηθίζεται στην κλήρωση της Βαρκελώνης, επικεφαλής των τεσσάρων ομίλων θα μπουν οι ομάδες που συμμετείχαν στο φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης. Ο Παναθηναϊκός, δηλαδή, που κατέκτησε το τρόπαιο μαζί με τις Μακάμπι, Σιένα και Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ολυμπιακός θα είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με Μπαρτσελόνα, Κάχα Λαμποράλ και πιθανότατα τη Μάλαγα (η Βαλένθια που ήταν στα πλέι-οφ, δεν συμμετέχει στην Ευρωλίγκα). Εκτός αν επιλεγεί η Μπιλμπάο, ως δευτεραθλήτρια Ισπανίας.




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...