[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ο ύπνος... είναι υγεία
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Αν σας λείπει ύπνος, κινδυνεύετε από εγκαφαλικό, προβλήματα καρδιάς ή καρκίνο του εντέρου που μπορούν να δογήσουν ακομη και σε θάνατο, σύμφωνα με δύο έρευνες


Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό, καρδιά ή καρκίνο του παχέoς εντέρου, που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες.

Η πρώτη έρευνα συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ και έχουν διαταραγμένο ύπνο, έχουν 48% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια ή να πεθάνουν από αυτήν, καθώς και 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από αυτό.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Γουόργουικ στη Βρετανία, υπό τον καθηγητή Φραντσέσκο Καπούτσιο και τη δρα Μισέλ Μίλερ, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Heart Journal”, σύμφωνα με τη "Γκάρντιαν", αφού ανέλυσαν στοιχεία 470.000 ατόμων από οκτώ χώρες, που αφορούσαν μια χρονική περίοδο επτά έως 25 ετών.

Ο Καπούτσιο μάλιστα χαρακτήρισε "ωρολογιακή βόμβα" το να κοιμάται κανείς πολύ αργά και να ξυπνάει πολύ νωρίς για καιρό, ενώ η χρόνια έλλειψη ύπνου παράγει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες στον οργανισμό, που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών υγείας, όπως αύξηση της πίεσης του αίματος, της χοληστερίνης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την Μίλερ.

Βέβαια, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ο πολύς ύπνος στους ενήλικες (πάνω από εννέα ώρες) μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ασθένειας, όπως καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ ένας ύπνος γύρω στις επτά ώρες το βράδυ διασφαλίζει την μελλοντική υγεία και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Η δεύτερη έρευνα, από ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου Case Western Reserve, υπό τον καθηγητή επιδημιολογίας και βιοστατιστικής Λι Λι, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Cancer” (Καρκίνος), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο, σε σχέση με όσους κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες, για να εμφανίσουν ορθοκολικά αδενώματα, που μπορεί να αποτελούν πρόδρομο σύμπτωμα για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η μελέτη αυτή αφορούσε σε 1.240 ασθενείς (από τους οποίους οι 338 διαγνώστηκαν με ορθοκολικά αδενώματα κατά την εξέταση της κολονοσκόπησης) και είναι η πρώτη που συνδέει την έλλειψη ύπνου με τον καρκίνο του εντέρου, με το πρόβλημα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

"Η αύξηση του κινδύνου για το έντερο, λόγω του ελλιπούς ύπνου, είναι συγκρίσιμη με την αύξηση κινδύνου από το αν κανείς έχει συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του εντέρου ή αν τρώει συχνά κόκκινο κατεργασμένο κρέας" είπε ο Λι . Και παρόλο που προς το παρόν, είναι άγνωστο γιατί οι λιγότερες ώρες ύπνου σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, εκτίμησε ότι μπορεί να οφείλεται στην μικρότερη (λόγω αϋπνίας) παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία στα ζώα έχει συνδεθεί με την "επιδιόρθωση" του DNA.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...