[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Νέες αιματηρές συγκρούσεις στη Μιζουράτα
Σάββατο 11 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Νέο μακελειό στη Μιζουράτα καταγγέλουν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη. Τουλάχιστον 30 νεκροί και 80 τραυματίες προκάλεσε επιδρομή των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι που έπληξαν με οβίδες τον ανατολικό τομέα της πόλης

Αντέπιθεση των αντικαθεστωτικών έξω από τη Μιζουράτα
Αντέπιθεση των αντικαθεστωτικών έξω από τη Μιζουράτα

Νέο μακελειό στη Μιζουράτα καταγγέλουν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη. Τουλάχιστον 30 νεκροί και 80 τραυματίες προκάλεσε επιδρομή των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι που έπληξαν με οβίδες τον ανατολικό τομέα της πόλης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ενός εκ των εξεγερμένων, ο βομβαρδισμός ήταν σφοδρός. Ρουκέτες Γκραντ, βαρύ πυροβολικό και βλήματα όλμου έπληξαν κυρίως την περιοχή Νταφνιέχ, στα περίχωρα της Μιζουράτα. Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις σταθμεύουν σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Νταφνιέχ.

"Οι εξεγερμένοι κατάφεραν να αποκρούσουν μιαν επίθεση κατά του εν λόγω τομέα", δήλωσε ένα μέλος της εξέγερσης, κάνοντας λόγο για "νεκρούς και τραυματίες και στις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις".

Λίγες ώρες αργότερα, επιθέσεις σε στόχους στο προάστιο της Τρίπολης, Αΐν Ζάρα, πραγματοποίησαν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ευχαριστήρια επιστολή Καντάφι στο Κογκρέσο

Την ίδια ώρα ο Λίβυος ηγέτης έγραψε επιστολή προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στην οποία χαιρετίζει τις επικρίσεις των κοινοβουλευτικών κατά του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τη συνέχιση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο που έχει στην κατοχή του την εν λόγω επιστολή, ο Καντάφι δεν απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένο βουλευτή, αλλά αναφέρει ότι παρακολουθεί "με μεγάλο ενδιαφέρον" τις συζητήσεις στο Καπιτώλιο για την αμερικανική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

"Πιστεύουμε ότι η ιστορία θα αναφερθεί στη φρόνηση που έχει η χώρα σας να συζητά για τα θέματα αυτά", αναφέρεται στην επιστολή την οποία υπογράφει ο Μουάμαρ Καντάφι, ως "Οδηγός της Επανάστασης".

Πηγή του Κογκρέσου επιβεβαίωσε ότι πράγματι η επιστολή ελήφθη, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά της.

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν πρόσφατα τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να ζητήσει το πράσινο φως από τους κοινοβουλευτικούς για να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε την περασμένη Παρασκευή μιαν απόφαση που ζητεί από τον Πρόεδρο να υποβάλει εντός 14 ημερών, λεπτομερή έκθεση σχετικά με την στρατιωτική επέμβαση.

Τα μέλη της Γερουσίας εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας απόφασης, οι γνώμες όμως διίστανται μεταξύ αυτών που θέλουν ένα κείμενο παρόμοιο με εκείνο της Βουλής, και εκείνων που θέλουν ένα κείμενο υποστήριξης σε μια "περιορισμένη" επέμβαση στη Λιβύη.

Προσφορά Ερντογάν στον Καντάφι

Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι προσέφερε μια "εγγύηση" στο Λίβυο ηγέτη για να εγκαταλείψει τη χώρα του, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση μέχρι σήμερα.

Ο Καντάφι "δεν έχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει τη Λιβύη, με μια εγγύηση που θα του δοθεί... εμείς του δώσαμε αυτή την εγγύηση. Του είπαμε ότι θα του προσφέρουμε τη βοήθειά μας, για να μεταβεί εκεί όπου επιθυμεί", δήλωσε ο Ερντογάν στην τηλεόραση NTV, χωρίς να διευκρινίσει ποιες διαβεβαιώσεις του δόθηκαν.

"Ανάλογα με την απάντηση που θα μας δώσει, θα υποβάλλουμε το θέμα αυτό στους συμμάχους μας (του ΝΑΤΟ), αλλά δυστυχώς δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα απάντηση", πρόσθεσε.

Τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις προοπτικές για μια πολιτική λύση, συζήτησαν εξάλλου στη Ρώμη ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής της Νατοϊκής Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν και μελλοντικός διευθυντής της CIA και ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι.

Οι δύο άνδρες μίλησαν ιδιαίτερα για μια "ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής πίεσης στο καθεστώς του Καντάφι, και για την προοπτική μιας πολιτικής λύσης για μια Δημοκρατική Λιβύη".

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε γενικές γραμμές "στις πολιτικές-θεσμικές εξελίξεις που έρχονται στη Βόρεια Αφρική, ιδίως την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Κέρας της Αφρικής", σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της "αστάθειας στη Σομαλία, κυρίως ότι αφορά το αυξανόμενο πρόβλημα της πειρατείας και των διεθνών στρατηγικών που υλοποιούνται για την αντιμετώπισή του".

Όσον αφορά το Αφγανιστάν, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι η διαδικασία μετάβασης θα πρέπει να νοείται ως "μια σταδιακή και αμετάκλητη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων προς τις αρχές στην Καμπούλ, που θα πρέπει να συνοδεύεται από μια ισχυρή συνεργασία στον πολιτικό τομέα, και μετά το 2014".


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...