[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Επιστράτευσε τον Οτσαλάν για να αφήσει εκτός Βουλής τον Μπαχτσελί
Κυριακή 12 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Αν ήμουν εγώ στην κυβέρνηση το 1999, θα ζητούσα να κρεμαστεί ο Οτσαλάν", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Στόχος του να θέσει εκτός μάχης το ακροδεξιό κόμμα Εθνικής Δράσης και να εξασφαλίσει τα 2/3 της Εθνοσυνέλευσης, ώστε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα χωρίς να απαιτηθεί δημοψήφισμα

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ερζερούμ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ερζερούμ.

Τον... Αμπντουλάχ Οτσαλάν επιστράτευσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να αφήσει εκτός Βουλής το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λίγο πριν τις αυριανές εκλογές στην Τουρκία.

Αν το πετύχει θα εξασφαλίσει σίγουρα τα 2/3 της Εθνοσυνέλευσης (367 έδρες) και θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Με αυτόν τον τρόπο ο "νεοοθωμανός Σουλτάνος" θα μείνει στην εξουσία ως το... 2024, (μία ακόμη τετραετία ως πρωθυπουργός συν δύο πενταετίες ως πρόεδρος της Δημοκρατίας), σφραγίζοντας την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023. Τότε δηλαδή που ο Νταβούτογλου φιλοδοξεί να καμαρώσει την Τουρκία στο κλαμπ των 5 ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη!...

"Αν ήμουν εγώ στην κυβέρνηση το 1999 θα ζητούσα να κρεμαστεί ο Οτσαλάν. Κι αν δεν το πετύχαινα, θα έριχνα την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση υπόσχομαι ότι δεν θα τον βγάλω ποτέ από τη φυλακή!" τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές συνεντεύξεις στο ιδιωτικό Kral ΤV.

Με πυροτεχνήματα σαν αυτό προσπαθεί ο Ερντογάν να μαζέψει εθνικιστικές ψήφους της τελευταίας στιγμής, που θα αφήσουν το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) κάτω από το όριο του 10%. (Αυτό πάντως φαντάζει δύσκολο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.)

Υπόσχομαι ότι δεν θα βγάλω ποτέ από τη φυλακή τον Οτσαλάν, δήλωσε ο Τ. Ερντογάν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία, σε μία προσπάθεια να κερδίσει ψήφους εθνικιστών
Υπόσχομαι ότι δεν θα βγάλω ποτέ από τη φυλακή τον Οτσαλάν, δήλωσε ο Τ. Ερντογάν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία, σε μία προσπάθεια να κερδίσει ψήφους εθνικιστών

Εδώ και αρκετό καιρό ο Ερντογάν έχει "εγκαταλείψει" το κουρδικό κομμάτι ψηφοφόρων στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που εκμεταλλεύεται έξυπνα την κουρδική καταγωγή του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ανεβάσει τα ποσοστά της από 20,6% σε 26-27% την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί την κυριαρχία των ισλαμιστών. Μολονότι το ΑΚΡ βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με άνεση τις τρίτες κατά σειρά εκλογές, και μάλιστα με ποσοστό κοντά στο 46%.

Εξαιρετική δυναμική σε νέους ψηφοφόρους, διανοούμενους και αριστερούς εμφανίζει και το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), προσεγγίζοντας το 7% και φλερτάροντας με τις 25 έδρες. (Δεν θα υπερβεί το 10% πανεθνικά, αλλά οι υποψήφιοί του θα κατέβουν ως ανεξάρτητοι. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα... βρίσκονται στη φυλακή.)

Το ξαφνικό πρόβλημα με το κύμα προσφύγων από τη Συρία δεν αναμένεται να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα ο Ερντογάν διέπραξε μια γκάφα, που ίσως του στοιχίσει αρκετές ψήφους χειραφετημένων γυναικών. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης υπουργείων και της δημιουργίας νέων (γεγονός που προκάλεσε την προσφυγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο), καταργήθηκε το υπουργείο Ισότητας και συγχωνεύτηκε με το υπουργείο Οικογενειακών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το τουρκικό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ως "πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών" αυτή την εξέλιξη, η οποία από κάποιους χαρακτηρίστηκε ως δείγμα της... κρυφής ατζέντας των ισλαμιστών για περαιτέρω συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Χατζέτεπε ανακάλυψε ότι το 42% των γυναικών της Τουρκίας άνω των 15 ετών (47% στις αγροτικές περιοχές) έχουν πέσει θύμα βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους από σύζυγο, συγγενή ή σύντροφο. Μόνο το 8% τόλμησαν να το καταγγείλουν.

Εχοντας και τα παραπάνω υπόψη, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός "εγκέφαλος" της νέας ισλαμικής εποχής δεν είναι ο Ερντογάν αλλά ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που προς το παρόν ζει διακριτικά στην Αμερική ελέγχοντας τα δίκτυα των ισλαμικών του σχολών σε Τουρκία και Ευρώπη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...