[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Αγανακτισμένοι» και έξω από το ισπανικό και ιταλικό Κοινοβούλιο
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Εκατοντάδες άτομα διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική


Εκατοντάδες άτομα βρίσκονται συγκεντρωμένα έξω από το ισπανικό κοινοβούλιο την ώρα που οι βουλευτές συζητούν τις τροποποιήσεις που θα γίνουν σε μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που αφορά τις εργασιακές συμβάσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις ψηφίστηκαν ως νόμος από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο στις 10 Ιουνίου και έκτοτε έχουν δεχτεί εντονότατη κριτική τόσο από συνδικάτα όσο και από επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι βουλευτές καλούνται τώρα είτε να ενισχύσουν είτε να αποδυναμώσουν τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι οι τελευταίες που πραγματοποίησε η Ισπανία για να απομακρύνει τις ανησυχίες των διεθνών αγορών ότι ίσως χρειαστεί διάσωση όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται τις εργασιακές συμβάσεις απευθείας με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, την ώρα που μέχρι πρόσφατα οι εργασιακές συμβάσεις υπογράφονταν για ολόκληρους εργασιακούς κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές.

νέοι κανόνες ωθούν επίσης και τις δύο πλευρές να καταφύγουν σε διαιτησία όταν δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία και είναι σχεδιασμένοι ώστε οι συμβάσεις που δεν ανανεώνονται να λήγουν και όχι να παρατείνονται.
Οι βουλευτές ψήφισαν κατά πόσον θα αποδέχονταν τις μεταρρυθμίσεις ως νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησής τους. Υπήρχαν 169 ψήφοι υπέρ, 159 κατά και 20 αποχές, κυρίως από μικρά εθνικιστικά κόμματα από την Καταλονία και τη χώρα των Βάσκων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, ψήφισε κατά.
«Δεν πρόκειται να σας διευκολύνουμε να εγκρίνετε μέτρα ενάντια στα εργατικά δικαιώματα», δήλωσε στην ιστοσελίδα του το κίνημα των «Αγανακτισμένων», οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα, αλλά κυρίως ενάντια στο οικονομικό τέλμα στο οποίο φαίνεται να έχει πέσει η Ισπανία και ενάντια στην υψηλή ανεργία που μαστίζει τους νέους (45% για τους νέους 18 έως 25 ετών.)
Παράλληλα, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το ιταλικό Κοινοβούλιο, ενώ στο βήμα βρισκόταν ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξηγούσε ποιες θα είναι οι κύριες προτεραιότητες κυβερνητικής του δράσης μέχρι το 2013.
Διαδηλωτές που ανήκουν στο αυτόνομο συνδικάτο Cobas και στο έκτακτο προσωπικό των ιταλικών σχολείων (εργαζόμενοι που βάσει των νέων ρυθμίσεων δεν πρόκειται να συνεχίσουν να απασχολούνται) εξεδήλωσαν με συνθήματα την αποδοκιμασία τους, απορρίπτοντας τις νέες προγραμματικές δηλώσεις και προθέσεις του πρωθυπουργού.

Οι διαδηλωτές έριξαν αυγά, φρούτα, λαχανικά, αλλά και έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, περιτυλιγμένο σε χαρτόνι, ο οποίος δεν εξερράγη.
Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ούτε απευθείας συμπλοκές με την αστυνομία.
Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις, από την είσοδο της βουλής προχώρησαν προς το κεντρικό σημείο της πλατείας "Μοντετσιτόριο", οι διαδηλωτές υποχώρησαν προς την περιοχή του "Λάργκο Αρτζεντίνα", φωνάζοντας " "Σίλβιο, παραιτήσου".
Ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά την ψήφο εμπιστοσύνης που συνδέθηκε με τα μέτρα για την ανάπτυξη, "για πρώτη φορά, η κυβέρνηση, κατάφερε να εξασφαλίσει 317 ψήφους. Μια δηλαδή περισσότερο από την απόλυτη πλειοψηφία, που είναι 316".
Ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε παράλληλα και πάλι στη Γερουσία, στην πρόθεσή του να παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων την φορολογική μεταρρύθμιση και κατέστησε σαφές ότι θα αποτελείται από τρεις, μόνο, φορολογικές κλίμακες.

"Το ότι συνεχίζω να είμαι πρωθυπουργός, είναι μια μεγάλη, προσωπική θυσία", πρόσθεσε ο Καβαλιέρε, ενώ, παράλληλα υπογράμμισε ότι "η φορολογική του μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο σύστημα, για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι, και κυρίως, οι οικογένειες που αριθμούν πολλά μέλη".

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Αγανακτισμένοι» και έξω από το ισπανικό και ιταλικό Κοινοβούλιο"

Leave a reply