[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
L' Echo: Ετοιμάζεται αυστηρή θεραπεία λιτότητας για την Ελλάδα
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 Posted by STEVENIKO

Πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα απομακρύνονται» φιλοξενεί...

η οικονομική εφημερίδα L’ ECHO, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι κατευθύνονται προς ένα συμβιβασμό, σχετικά με τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια πιο αυστηρή «θεραπεία λιτότητας» και τη στράτευση ιδιωτών δανειστών, οι οποίοι ενδέχεται να δεσμευτούν να εξαγοράσουν το ελληνικό χρέος.


Η ίδια εφημερίδα, σε άλλο άρθρο με τίτλο «Το πιθάρι των Δαναϊδων», αναφέρεται στις συζητήσεις που γίνονται σήμερα στη Βιέννη, όπου συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομίας, με αντικείμενο μια νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Στο άρθρο επισημαίνεται, ότι παρά τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ, η «τρύπα» που πρέπει να καλυφθεί είναι κολοσσιαία, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει έλλειμμα 60 δισ. ευρώ, για το 2012 και το 2013.

Σημειώνεται δε ότι οι εμπειρογνώμονες θα χρειαστεί να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αντίθετες απόψεις και στις πολιτικές ευαισθησίες, που διαίρεσαν τους ευρωπαίους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πρέπει να συμβάλουν και ιδιώτες πιστωτές; Η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με αυτό. Και σύμφωνα με τη “Wall Street Journal”, το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί πια προϋπόθεση για τη Γερμανία. Πρόκειται για μία νέα «πρωτοβουλία της Βιέννης», όπως εκείνη που είχε ωθήσει κάποιες τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις Ανατολικές χώρες το 2009. Όλα αυτά μοιάζουν με φαύλο κύκλο. Το ίδιο κυκλικό μ' εκείνο που χορεύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες γύρω από το ελληνικό πιθάρι. Ένα πιθάρι που σήμερα είναι χωρίς πάτο».

Τέλος, η ECHO δημοσιεύει είδηση με τίτλο:

«Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να εξαγοραστεί από ιδιώτες πιστωτές» και αναφέρει ότι «οι κάτοχοι τίτλων του ελληνικού χρέους θα δεσμεύονταν να ξαναγοράσουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους όταν εκείνα λήξουν».

«Σε αντάλλαγμα πρέπει να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αυξημένο αγώνα έναντι στη φοροδιαφυγή».

ΠΗΓΗ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...