[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Εκανα ρεπορτάζ παίρνοντας ναρκωτικά με ροκ σταρ»
Κυριακή 24 Ιουλίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο Σον Χόαρ ήταν ο πρώτος ρεπόρτερ που αποκάλυψε δημοσίως πώς έβγαζε ειδήσεις η εφημερίδα του Μέρντοκ


ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ στο τηλέφωνο οι συγγενείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ; Ποιοι παντρεμένοι έχουν ερωμένες και τι δακρύβρεχτες ανοησίες γράφουν στα «ραβασάκια» e-mail τους; Ποιοι διάσημοι σνιφάρουν κοκαΐνη; Πού κάνουν πλαστικές οι σταρ; Ποιοι κροίσοι και πώς φοροδιαφεύγουν; Τι γράφουν οι απόρρητες γνωματεύσεις των γιατρών για το βαρύτατα άρρωστο αγοράκι του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν; «Σκοτεινές τέχνες»... Ετσι ειρωνικά αποκαλούνταν στο λεξιλόγιο της «Νews of the World» οι ενίοτε εμπνευσμένες αλλά πάντα αθέμιτες μέθοδοι χάρη στις οποίες η σκανδαλοθηρική εφημερίδα του 80χρονου μεγαλοεκδότη Ρούπερτ Μέρντοκ αποσπούσε ξεδιάντροπα «πληροφορίες» για καλλιτέχνες, πολιτικούς, σελέμπριτις, μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογενείας, αθλητές, τηλεπαρουσιαστές, κροίσους και όποιον άλλον «πουλάει». «Πήγαινε να εξασκήσεις μερικές από τις σκοτεινές τέχνες σου!» ήταν η συνήθης παραίνεση των αρχισυντακτών προς τους ρεπόρτερ που αναλάμβαναν να βγάλουν στη φόρα προσωπικά δεδομένα. Ο 47χρονος Σον Χόαρ, αλκοολικός και τοξικομανής ο ίδιος, ήταν ο ρεπόρτερ της ταμπλόιντ του Μέρντοκ που πρώτος αποκάλυψε δημοσίως τον Σεπτέμβριο του 2010 την έκταση των «σκοτεινών τεχνών». Απολυμένος ήδη από το 2005, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Δευτέρα στο σπίτι του από τις πολυετείς καταχρήσεις- μόλις μία εβδομάδα μετά τον «θάνατο» της «Νews of the World» που έκλεισε υπό το βάρος του μεγαλύτερου σκανδάλου κίτρινης δημοσιογραφίας στην ιστορία των σύγχρονων μίντια.

Πώς έβγαζε η «Νews of the World» ειδήσεις για κάθε σελέμπριτι; Με τηλεφωνικές υποκλοπές (υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια μπήκαν στο στόχαστρό της περίπου 7.000 διάσημοι και λιγότερο διάσημοι!), με μίζες σε αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικούς, με κάθε δυνατό τρόπο.

«Με πλήρωναν για να βγαίνω και να παίρνω ναρκωτικά με ροκ σταρ: να μεθάω μαζί τους,να παίρνω χάπια μαζί τους, να παίρνω κοκαΐνη μαζί τους». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραφε τη δουλειά του ο μακαρίτης Χόαρ. Οι συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως «κλασικό τύπο της Φλιτ Στριτ», του λονδρέζικου δρόμου που συγκέντρωνε μέχρι πρότινος τα κεντρικά γραφεία των μεγαλύτερων εφημερίδων.

Αλλοι λένε ότι αποτελούσε «αρχέτυπο δημοσιογράφου της “Νews of the World”»: ευχάριστος τύπος, μέσα σε όλα, καλός ρεπόρτερ, «τον έβρισκες πάντα στην παμπ αλλά πάντα με μια είδηση». Ορισμένοι τονίζουν την ειρωνεία του ότι κατέβαζε αρκετά ουίσκι, σνίφαρε μερικές γραμμές κοκαΐνη και μετά καθόταν και έγραφε πικάντικες ιστορίες για τις παρεκτροπές των διασήμων.

Γεννημένος πριν από 47 χρόνια σε μια λαϊκή οικογένεια της εργατικής τάξης, οπαδός της Αρσεναλ, ψήφιζε δαγκωτό Εργατικούς και διατηρούσε την πίστη του στον παραδοσιακό σοσιαλισμό που θέλει τα μέσα παραγωγής να μένουν στα χέρια του κράτους. Αντίθετα προς πολλούς συναδέλφους του στα βρετανικά ταμπλόιντ οι οποίοι είναι απόφοιτοι της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, ο Χόαρ σπούδασε σε μέτριο πανεπιστήμιο αλλά- όπως όλοι σχεδόν οι βρετανοί δημοσιογράφοι- ξεκίνησε την καριέρα του σε τοπική εφημερίδα. Σύντομα πέρασε στον εθνικό Τύπο, στον όμιλο του Μέρντοκ, γράφοντας πρώτα στη «Sun» και στη συνέχεια στη «Νews of the World», αμφότερα ταμπλόιντ με την υψηλότερη κυκλοφορία στη Βρετανία (σε εκατομμύρια μετρούνται τα φύλλα που πωλούν).

Η ειδικότητά του ήταν η σόουμπιζ και το άρθρο που αποτέλεσε την κορύφωση της καριέρας του ήταν η αποκάλυψη, πριν από 10 χρόνια, ότι ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ είχαν αγοράσει ένα νησί στ΄ ανοιχτά της ακτής του Εσεξ. Στη «Sun» ξεκίνησε δίπλα στον Αντι Κόλσον, τον μετέπειτα υπεύθυνο Επικοινωνίας του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο είχε αρχισυντάκτη στη «Νews of the World» και θεωρούσε φίλο του. Ωσπου το 2005 ο Κόλσον τον απέλυσε λόγω του προβλήματός του με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Ο Χόαρ συνέχισε την ξέφρενη ζωή του, ξεκινώντας την ημέρα του με το «πρωινό των ροκ σταρ», δηλαδή Τζακ Ντάνιελς συνοδεία κοκαΐνης, και συνέχιζε την κραιπάλη όλη μέρα σνιφάροντας ως και τρία γραμμάρια ημερησίως και ξοδεύοντας 1.000 στερλίνες την εβδομάδα για ναρκωτικά. Γούσταρε όμως το καθημερινό ξετρύπωμα της είδησης - «γεννημένο ρεπόρτερ» τον περιγράφουν συνάδελφοί του- και δεν συνήλθε ποτέ από την απόλυσή του. Το πόσο αγαπητός ήταν φαίνεται από το ότι ο Λίαμ Γκάλαχερ των Οasis τού χάριζε «αποκλειστικά» για να βοηθήσει την καριέρα του ως φρι-λάνσερ αλλά κυρίως από το πόσοι συνάδελφοί του βγήκαν μετά τον θάνατό του για να πουν έναν καλό λόγο γι΄ αυτόν.

Ο Χόαρ θα μείνει στην ιστορία του βρετανικού Τύπου ως ο άνθρωπος που πρώτος ξεσκέπασε τις ανήθικες μεθόδους των ταμπλόιντ. Μιλώντας στους «Νew Υork Τimes» τον περασμένο Σεπτέμβριο περιέγραψε την υπερανταγωνιστική νοοτροπία που ο Κόλσον είχε επιβάλει στη «Νews of the World». Το έκανε διότι θεωρούσε άδικο να πληρώσει μόνο ο Κλάιβ Γκούντμαν, βασιλικός συντάκτης της εφημερίδας, ο οποίος φυλακίστηκε επειδή υπέκλεψε τηλεφωνικές συνομιλίες του Μπάκιγχαμ και ολόκληρο το «μερντοκικό» καθεστώς τού γύρισε την πλάτη χαρακτηρίζοντάς τον «μεμονωμένη περίπτωση» ενώ ήταν ο κανόνας και το γνώριζαν κι οι πέτρες.

Σημειωτέον ότι ο Κόλσον είχε ήδη μείνει στην ιστορία του βρετανικού Τύπου ως ο ρεπόρτερ που σε σοβαρή συνέντευξη Τύπου ρώτησε τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ αν ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν «μέλη του μάιλ-χάι κλαμπ» - έκφραση που σημαίνει αν έχουν κάνει σεξ σε αεροπλάνο εν πτήσει.

«Οι δημοσιογράφοι φοβούνταν. Αν έπρεπε να φέρεις ένα θέμα, έπρεπε να το φέρεις πάση θυσία. Ο,τι και αν χρειαζόταν να κάνεις. Αυτή ήταν η κουλτούρα στη “Νews Ιnternational”», την εταιρεία-κολοσσό του Μέρντοκ, δήλωσε επανειλημμένως ο Χόαρ. Οταν τα πράγματα γίνονταν σκούρα, «σου έλεγαν “πήγαινε να εξασκήσεις τις σκοτεινές σου τέχνες”,το οποίο σήμαινε “κάνε καμιά υποκλοπή”. Τέτοια ήταν η ατμόσφαιρα εκφοβισμούπου το έκανες γιατί έπρεπε να παρουσιάσεις αποτέλεσμα».

Ο Χόαρ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Ο θάνατός του δεν θεωρείται ύποπτος- άλλωστε οι γιατροί είχαν εκφράσει έκπληξη που με τόσο κατεστραμμένο συκώτι ζούσε ακόμη. Ο ίδιος υποστήριζε ότι μίλησε με την ελπίδα πως το σκάνδαλο θα οδηγούσε στη βελτίωση του δημοσιογραφικού ήθους στη Βρετανία.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΚΣΦΕΝΔΟΝΙΣΗΣ!
Πρωτοσέλιδο-παρωδία της αμερικανικής σκανδαλοθηρικής ταμπλόιντ του Μέρντοκ «Νew York Ρost»,όπως το κατασκεύασε η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Vanity Fair».O...αφρός τον οποίο πέταξε ένας βρετανός ακτιβιστής κατά του 80χρονου μεγιστάνα των ΜΜΕ μέσα στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων,καθώς και το λουκέτο στην εφημερίδα «Νews of the World»,έδωσαν αφορμή για τον τίτλο «Τα νέα της εκσφενδόνισης!».Η σατιρική αποκαθήλωση ολοκληρώνεται κάτω αριστερά με το λογοπαίγνιο «Deng fever»,το οποίο συνδυάζει το επίθετο της 43χρονης Κινέζας Γουέντι Ντενγκ,συζύγου του Μέρντοκ,με τον θανατηφόρο δάγκειο πυρετό.

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΤΑΜΠΛΟΪΝΤ
«Ο Μέρντοκ έβγαλε σκάνδαλα, έκανε καλά τη δουλειά του»
Πώς γίνεται η Βρετανία που έχει ίσως την καλύτερη τηλεόραση στον κόσμο, το περίφημο ΒΒC, να έχει παράλληλα μερικές από τις χειρότερες εφημερίδες; ρωτήσαμε τον καθηγητή Τζορτζ Μπροκ, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και τα τελευταία 28 χρόνια συνεργάτη των «Τimes».

«Δεν συμφωνώ απολύτως με αυτό τον συλλογισμό» απαντά. «Μέρος του βρετανικού Τύπου είναι χαμηλού επιπέδου, όμως έχουμε αξιόλογες εφημερίδες όλων των ειδών. Οι Βρετανοί είναι ανάμεσα στους 10 φανατικότερους αναγνώστες εφημερίδων στον κόσμο. Οι λαϊκές εφημερίδες είναι επιθετικές και θορυβώδεις αλλά σημαντικές διότι προσφέρουν αυτά που θέλει να διαβάσει ο κόσμος και ας μη συμφωνούν πολλοί δημοσιογράφοι».

Ο κ. Μπροκ τονίζει ότι «ακόμη και η “Νews of the World”, παρ΄ όλα όσα συνέβαιναν εκεί,έβγαζε σπουδαία ρεπορτάζ- όπως η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο κρίκετ του Πακιστάν πριν από λίγους μήνες». Ο ίδιος έκανε «μετεγγραφή» από τον «Οbserver» στους «Τimes» το 1981, λίγο καιρό αφότου αγόρασε την εμβληματική εφημερίδα ο Ρούπερτ Μέρντοκ. Γνωρίζοντας την κατάσταση από μέσα, δεν συμφωνεί ότι ο αυστραλός μεγιστάνας του Τύπου χαμήλωσε το επίπεδο των «Τimes».

«Οταν ο Μέρντοκ αγό ρασε την εφημερίδαήταν σχεδόν χρεοκοπημένη. Υπήρξε πολύ καλός ιδιοκτήτης των “Τimes”, με την έννοια ότι επένδυσε πολλά χρήματα ενώ επί των ημερών του αυξήθηκε το προσωπικό και η κυκλοφορία. Πριν από τον Μέρντοκοι “Τimes” θεωρούνταν πολύ συντηρητική εφημερίδα, σήμερα έχουν διευρύνει το κοινό τους. Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1970 ήταν μια σχετικά ανδρική εφημερίδα.Σήμερα αυτό έχει αλλάξει και είναι πολύ πιο ελκυστική στις γυναίκες» μας λέει.

Το πρώην αυτό υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Μέρντοκ στη Βρετανία πιστεύει ότι ο «σούπερ Ρούπερτ» δεν γνώριζε τα αίσχη που συνέβαιναν στα ταμπλόιντ του, άλλωστε «έχει μια τεράστια εταιρεία και οι εφημερίδες αποτελούν μόνον ένα μικρό κομμάτι της». Θεωρεί ότι την ευθύνη την έχουν «κυρίως οι αρχισυντάκτες.Ομως η αλήθεια είναι ότι ο Μέρντοκ διορίζει τους αρχισυντάκτες, συνεπώς είναι υπεύθυνος για τα πρότυπα συμπεριφοράς που ακολουθούν».

Μακάβρια «τυμβωρυχία» στον τηλεφωνητή νεκρής 13χρονης
Στις αρχές Ιουλίου αποκαλύφθηκε ότι ιδιωτικός ντετέκτιβ τον οποίο είχε «προσλάβει» η «Νews of the World» υπέκλεπτε παρανόμως τα μηνύματα από τον τηλεφωνητή της δολοφονημένης 13χρονης μαθήτριας Μίλι Ντάουλερ η οποία είχε εξαφανιστεί το 2002- έξι μήνες αργότερα βρέθηκε το πτώμα της και μόλις εφέτος, στις 24 Ιουνίου 2011, ο δολοφόνος της καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Μάλιστα, ο υποκλοπέας έσβησε αδίστακτα αρκετά μηνύματα δίνοντας ψεύτικες ελπίδες στην οικογένεια της Μόλι και παραπλανώντας την αστυνομία καθώς όλοι πίστεψαν ότι τα είχε σβήσει είτε η ίδια είτε οι απαγωγείς της, άρα ενδεχομένως ήταν ζωντανή.

Η αποκάλυψη αυτή, την οποία έκανε προ μηνών η εφημερίδα «Guardian», σοκάρισε βαθιά τους Βρετανούς και έθεσε σε κίνηση το σκάνδαλο των υποκλοπών της «Νews of the World» το οποίο έγινε αμέσως χιονοστιβάδα. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «πραγματικά φρικτή» την υπόθεση. Τέτοια ήταν η αηδία της βρετανικής κοινής γνώμης για την προσβολή στη μνήμη του κοριτσιού, που δεν πέρασαν τρεις ημέρες και εταιρείες όπως η Virgin Ηolidays, η Ford και η General Μotors ακύρωσαν τις διαφημίσεις τους στη «Νews of the World» έπειτα από πιέσεις του κοινού. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κακό σε ένα έντυπο, η οικογένεια Μέρντοκ αποφάσισε να κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας, η οποία έκλεισε ύστερα από 168 χρόνια
Ο Χιου Γκραντ έστησε «κλαμπ θυμάτων των υποκλοπών»
Το αυτοκίνητο του Χιου Γκραντ χάλασε ένα βράδυ στο αγροτικό Κεντ και ο διάσημος ηθοποιός αναγκάστηκε να δεχθεί να τον μεταφέρει στον προορισμό του ένας παπαράτσο που τον ακολουθούσε. Αποδείχθηκε ότι ήταν ο Πολ Μακ Μάλεν, πρώην δημοσιογράφος της «Νews of the World», ο οποίος στη διαδρομή αποκάλυψε πάνω στην κουβέντα ότι ο Γκραντ και η πρώην φιλενάδα του Τζεμάιμα Καν ήταν θύματα υποκλοπών. Λίγο καιρό αργότερα, τον περασμένο Απρίλιο, ο Γκραντ ξανασυναντήθηκε με δική του πρωτοβουλία με τον Μακ Μάλεν, έκαναν ξανά την ίδια συζήτηση, μόνο που αυτή τη φορά ο ηθοποιός χρησιμοποίησε... κίτρινες μεθόδους: την ηχογράφησε μυστικά και τη δημοσίευσε στο περιοδικό «Νew Statesman».

Την περασμένη εβδομάδα, βρετανικό δικαστήριο διέταξε τη Μητροπολιτική Αστυνομία να παραδώσει στον Γκραντ και στην Καν όσα στοιχεία διαθέτει για τις υποκλοπές των τηλεφωνικών τους συνομιλιών.

Ο Γκραντ έστησε έναν σύλλογο που απαιτεί να πραγματοποιηθεί έρευνα στις μεθόδους του σκανδαλοθηρικού εντύπου. Οι ηθοποιοί Σιένα Μίλερ και Τζουντ Λο, μέλη της βασιλικής οικογένειας, οι ποδοσφαιριστές Πολ Γκασκόιν , Γουέιν Ρούνεϊ και Ράιαν Γκιγκς , το μοντέλο Ελ Μακφέρσον, οι πολιτικοί Γκόρντον Μπράουν (πρώην πρωθυπουργός) και Τζον Πρέσκοτ καθώς και πολλοί κοινοί θνητοί είναι μέλη του «κλαμπ των θυμάτων των υποκλοπών». Τα μέλη του «κλαμπ» φθάνουν τις 7.000 (!) και οι υποκλοπές της «Νews of the World» χαρακτηρίζονται «βιομηχανικών διαστάσεων» - έκφραση που χρησιμοποίησε πρώτος ο Μακ Μάλεν.



πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Εκανα ρεπορτάζ παίρνοντας ναρκωτικά με ροκ σταρ»"

Leave a reply