[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι πόλεμοι του Μπους ευθύνονται για την οικονομική κρίση της Αμερικής
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Το πραγματικό κόστος της 11ης Σεπτεμβρίου


Διαβάζω στο Slate.


Τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων σπαταλήθηκαν σε πολέμους, για μια δημοσιονομική καταστροφή, για μια πιο αδύναμη Αμερική.

Η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους από την Αλ Κάιντα είχε στόχο να βλάψει τις ΗΠΑ, και όντως την έβλαψε, αλλά με τέτοιον τρόπο που ο Μπιν Λάντεν δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Η απάντηση του Μπους στις επιθέσεις της Αλ Κάιντα ήταν αντίθετη με θεμελιώδεις αρχές και βασικά ιδεώδη της Αμερικής, υπονόμευσε την οικονομία της και αποδυνάμωσε την ασφάλεια της.

Η επίθεση στο Αφγανιστάν μετά την 11 Σεπτεμβρίου ήταν δικαιολογημένη – αλλά όχι και η εισβολή στο Ιράκ.

Υπολογίσαμε το κόστος των πολέμων της Αμερικής πριν τρία χρόνια και το βρήκαμε να είναι κάπου ανάμεσα στα 3 και στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από τότε και μετά το κόστος ανέβηκε ακόμα παραπάνω. Μόνο για την ιατρική περίθαλψη και την πρόνοια για αναπηρίες για όσους στρατιώτες δικαιούνται τέτοια προνόμια (περίπου το 50% όσων έχουν επιστρέψει) και για όσους έχουν ήδη νοσηλευθεί, θα χρειαστούν στο μέλλον από 600 δισεκατομμύρια μέχρι 900 δισεκ. δολάρια.

Ακόμα και αν συγχωρούσαμε τον Μπους για το ότι έσυρε την Αμερική, και τον υπόλοιπο κόσμο, σε πόλεμο με ψεύτικα προσχήματα και αναληθείς ισχυρισμούς, και για το ότι μας παραπλάνησε για το πραγματικό κόστος της όλης επιχείρησης, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το πως επέλεξε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο. Ήταν ο πρώτος πόλεμος στην ιστορία που χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου επί πιστώσει... (δηλαδή βερεσέ συμπληρώνω εγώ).

Η Αμερική πήγαινε σε πόλεμο την ίδια ώρα που ο Μπους έδινε φοροαπαλλαγές στους εύπορους.

Σήμερα η Αμερική ταλανίζεται από ανεργία και υψηλό έλλειμμα. Και οι δυο αυτές απειλές για το μέλλον της Αμερικής έχουν σε μεγάλο βαθμό τις ρίζες τους στους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Εκτός από το οικονομικό σκέλος, οι πολεμοι αυτοι υπονόμευσαν και την ασφάλεια της Αμερικής (και του κόσμου). Ο Μπους δεν έδωσε τους απαραίτητους πόρους για το στράτευμα, αρνήθηκε να εγκρίνει πληρωμές για βασικά είδη εκπαίδευσης, προστασίας και περίθαλψης των στρατιωτών. Παράλληλα, το ηθικό βάρος της Αμερικής εξανεμίστηκε με μιας και αμφισβητήθηκε επανειλημμένα η αφοσίωση της στο διεθνές δίκαιο.

Πολλά από τα έξοδα των πολέμων αυτών σπαταλήθηκαν σε όπλα που δεν δουλεύουν ενάντια σε εχθρούς που δεν υπάρχουν. Τελικά αποδίδει το να σκέφτεται κανείς πριν δράσει.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι πόλεμοι του Μπους ευθύνονται για την οικονομική κρίση της Αμερικής"

Leave a reply