[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Νέα υποχώρηση στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

"ΑΓΚΑΘΙ" Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ


Στην 90η θέση, από την 83η που ήταν πέρυσι, υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας 142 χωρών από το World Economic Forum (WEF). Στην πρώτη θέση της κατάταξης ανταγωνιστικότητας του WEF βρίσκεται και φέτος η Ελβετία.

Στην παγκόσμια έκθεση ανταγωνιστικότητας 2011-2012 του WEF, που δημοσιοποιεί το ΑΠΕ, η υποχώρηση της θέσης της Ελλάδας αντανακλά την περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην 140η θέση καθώς και την υποχώρηση του δείκτη των χρηματοπιστωτικών αγορών στην 110η θέση.

Χαμηλά, στην 89η θέση, παραμένει η κατάταξη όσον αφορά τον δείκτη αξιολόγησης των δημόσιων θεσμών, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ως επιμέρους δείκτες την αποδοτικότητα του Δημοσίου, τη διαφθορά κ.α.

Άλλος επιβαρυντικός παράγων για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είναι η μη αποτελεσματική αγορά εργασίας της χώρας, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στην 126η θέση, γεγονός που, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, δείχνει τη σημασία των πρόσφατων προσπαθειών για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και της ευελιξίας της αγοράς εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει η έκθεση, η Ελλάδα μπορεί να βασισθεί, στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες, σε μία σειρά από "δυνατά χαρτιά", στα οποία περιλαμβάνεται ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο είναι ικανό να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα. Καλύτερες επιδόσεις στην παγκόσμια κατάταξη έχει η Ελλάδα όσον αφορά στους δείκτες που αφορούν το μέγεθος της αγοράς (42η θέση), την υγεία και βασική εκπαίδευση (37η θέση), τις υποδομές (45η θέση), την ανώτερη εκπαίδευση και την μετεκπαίδευση (46η θέση) και την τεχνολογική ετοιμότητα (47η θέση).

Νέα υποχώρηση στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Όσον αφορά στους παράγοντες που δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις επενδύσεις, οι πλέον σημαντικοί είναι - με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα - η αναποτελεσματική γραφειοκρατία του Δημοσίου (22,1%), η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (13,8%), η διαφθορά (13%), οι φορολογικές ρυθμίσεις (11,8%), η αστάθεια της πολιτικής (10,6%), οι φορολογικοί συντελεστές (8,5%) και οι περιοριστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (8,2%).

Στην πρώτη θέση της κατάταξης ανταγωνιστικότητας του WEF βρίσκεται και φέτος η Ελβετία, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η Σιγκαπούρη, στην τρίτη η Σουηδία, στην τέταρτη η Φινλανδία, στην πέμπτη οι ΗΠΑ, στην έκτη η Γερμανία, στην έβδομη η Ολλανδία, στην όγδοη η Δανία, στην ένατη η Ιαπωνία και στη δεκάτη η Βρετανία.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Νέα υποχώρηση στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας"

Leave a reply