[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κόλαφος από το Eurogroup, πιέσεις από την Γερμανία, αδιέξοδο στην κυβέρνηση
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση και δυστυχώς για την Ελλάδα ήταν τα συμπεράσματα της προπαρασκευαστικής επιτροπής εργασίας του Γιούρογκρουπ, την ίδια στιγμή που τα χτυπήματα από το εξωτερικό είναι απανωτά και όλο και περισσότεροι μας δείχνουν την πόρτα της εξόδου από το ευρώ.

Το Γιούργκρουπ στην ουσία έθεσε την ελληνική κυβέρνηση προς των ευθυνών της και των… υπογραφών της. Ζήτησε από τον Ευ. Βενιζέλο να εφαρμόσει τα μέτρα που αποφάσισε με το μεσοπρόθεσμο χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Παράλληλα, το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν και εξακολουθεί να είναι βαρύ καθώς επιρρίπτουν στην ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη της διακοπής των συνομιλιών με την τρόικα.

Τα μηνύματα, ζοφερά τα περισσότερα, που έρχονται από την Ευρώπη είναι ενδεικτικά των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο η Γερμανία και ο Σόϊμπλε που είπαν ότι δε θα δοθεί η 6η δόση του δανείου αν δεν υλοποιηθεί ο συμφωνηθέν πρόγραμμα δημοσιονομικής επαναφοράς. Ακόμη και ο Τρισέ, σύμμαχος σε πολλές περιπτώσεις της Ελλάδας, έχει χάσει την ψυχραιμία του με την ανικανότητα της κυβέρνησης. Με συνέντευξή του σε γαλλικό δίκτυο, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να συνεχισθεί το πρόγραμμα στήριξης.

Σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας προσέφεραν στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο να λάβει τις αποφάσεις αυτές ομολογώντας πάντως ότι “ο χρόνος είναι εξαιρετικά σύντομος, για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται από τις τρέχουσες συνθήκες”.

Βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό δηλαδή κι όποιος αντέξει.

Ήδη οι ξένοι πάντως έχουν αρχίσει να βλέπουν με άλλο μάτι την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει:”πέρα από τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις αυτό που τίθεται πλέον εν αμφιβόλω είναι η ίδια η δομή της βοήθειας προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές της”.
Επίσης, η Les Echos τονίζει:”συμφωνώ στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω για όλους τους Ελληνες”.

Το πρακτορείο Bloomberg αναλύει τις ”προοπτικές χρεοκοπίας της Ελλάδας”, και όπως γράφει η ύφεση στην Ελλάδα σκοτώνει στην κούνια του το νέο σχέδιο διάσωσης.

Φως στο τούνελ, λοιπόν, δεν υπάρχει και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε πανικό. Το υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα μπορεί να έχει ως αντικείμενο νομοσχέδια όπως τα ταξί ή το ΕΣΥ, ωστόσο, η οικονομία και το μαύρο χάλι της κυβέρνησης είναι στην πρώτη γραμμή.

Ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει με δήλωσή του και διαρροές να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όμως, το έχει κάνει τόσες πολλές φορές που κανείς δεν τον πιστεύει.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κόλαφος από το Eurogroup, πιέσεις από την Γερμανία, αδιέξοδο στην κυβέρνηση"

Leave a reply