[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Fitch: Το κούρεμα φέρνει χρεωκοπία στην Ελλάδα
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Για ελληνική χρεωκοπία που επιφέρει το «κούρεμα» κατά 50%, έκανε λόγο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Εφόσον γίνει αποδεκτή «η ονομαστική μείωση κατά 50% στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον οίκο ως γεγονός χρεοκοπίας (default event)», σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει, τονίζεται στην ανακοίνωση του Fitch.

Η ανακοίνωση της Fitch

Η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με «CCC»


Τον περασμένο Ιούλιο, η Fitch, σχολιάζοντας τη συμφωνία για απομείωση 21% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες, είχε πει ότι θα έβαζε την Ελλάδα σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default).

Η Fitch εκτιμά ότι μετά την ανταλλαγή ομολόγων το χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, ενώ για να μειωθεί στο 120% έως το 2020 εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα πρέπει να ανέλθει στο 85% για ομόλογα αξίας 205 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος μετά το «κούρεμα» 50%, ενώ περαιτέρω προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν οι προοπτικές ασθενούς ανάπτυξης και η βούληση της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει.

Ένας από τους κυριότερους λόγους γιατί η απομείωση 50% δεν θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συνολικού ελληνικού δημοσίου χρέους είναι το γεγονός, όπως αναφέρει η Fitch, ότι οι επίσημοι δανειστές (τα κράτη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) διακρατούν το 30% του κρατικού χρέους και δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου λέει ότι είναι «ένα απαραίτητο βήμα ώστε να μπουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας» σε μία περισσότερο σταθερή τροχιά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμά ότι η συμφωνία είναι ένα «θετικό βήμα» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, καθώς πιστεύει ότι τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που ανακοινώθηκαν στοχεύουν στις κύριες αιτίες των προβλημάτων που οδήγησαν στην επιδείνωση της κρίσης.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι έχει μεγάλη σημασία να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως ύστατη πηγή δανεισμούγια τα κράτη που είναι φερέγγυα αλλά έχουν προβλήματα ρευστότητας.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Fitch: Το κούρεμα φέρνει χρεωκοπία στην Ελλάδα"

Leave a reply