[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΚΤ: Αιφνίδια μείωση των επιτοκίων στο 1,25%
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Είναι απαραίτητη η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και δεν προβλέπεται αποχώρηση κράτους - μέλους από την ευρωζώνη, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι στην ΕΚΤ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις οποίες χαρακτήρισε ταχύτατες. Νωρίτερα έκπληξη προκάλεσε στις αγορές η αιφνίδια απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μείωσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς τα στο 1,25%.

Ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1,25% από 1,5%.

Η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών περίμενε ότι ο κ. Ντράγκι, κατά την παρθενική του παρουσία στο συμβούλιο καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής, θα προτιμούσε να τηρήσει στάση αναμονής.

Ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του εκτελεστικού ασυμβουλίου της ευρωτράπεζας διευκρίνισε ότι η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, και ελήφθη εξαιτίας της υλοποίησης πτωτικών κινδύνων στις οικονομικές προοπτικές.

Ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης είναι αυξημένοι, εξαιτίας της κρίσης χρεών, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο γιατί η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση μείωσης, μολονότι προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% στους ερχόμενους μήνες.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε επίσης ότι οι κίνδυνοι που ελοχεύουν στην οικονομία της ευρωζώνης άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι "πολύ μετρημένη" στο β΄εξάμηνο και ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος αλλά θα υποχωρήσει το 2012.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ επέμεινε ότι το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της τράπεζας είναι ένα προσωρινό μέτρο, προσθέτοντας ότι επαφίεται στις κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τις δηλώσεις που έκαναν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να τεθεί ένα πολύπλοκο ερώτημα στους Έλληνες.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα μοναδική, προσθέτοντας ότι η όποια πολιτική αντίδραση στις εξελίξεις σε αυτή δεν θα πρέπει να έχει συνέπειες για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, όπως η Ιρλανδία.

Εξ άλλου ο κ. Ντράγκι έστειλε ένα "ισχυρό" μήνυμα στην πατρίδα του, την Ιταλία, καλώντας τη Ρώμη να εφαρμόσει αμέσως τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. "Η διατήρηση της σταθερότητας εναπόκειται στις εθνικές οικονομικές πολιτικές", πρόσθεσε.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "ΕΚΤ: Αιφνίδια μείωση των επιτοκίων στο 1,25%"

Leave a reply