[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά: 166.000 εργαζόμενοι, λιγότεροι
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ολόκληρη η απόφαση του υπουργείου Εργασίας

Περίπου 166.000 λιγότεροι εργαζόμενοι θα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Στα επαγγέλματα που πλέον δεν θα ασφαλίζονται ως βαρέα περιλαμβάνονται, οι ζαχαροπλάστες, οι κομμώτριες και οι πωλητές. Αντίθετα στη λίστα προστίθενται οι νοσοκόμοι, οι αγρεργάτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης και οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι. Η εφαρμογή του νέου καταλόγου ξεκινάει, αναδρομικά, από την 1η Νοεμβρίου και οι εργαζόμενοι που θα υπάγονται σε αυτόν υπολογίζονται περίπου σε 365.000 από 531.000 που ήταν μέχρι πρότινος.

Οι νέες κατηγορίες που βρίσκονται στη λίστα είναι, το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Την ίδια ώρα εκτός λίστας βρίσκονται:

1. Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)

2. Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο

3. Ζαχαροπλάστες

4. Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.

5. Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί

6. Καμαριέρες

7. Κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς

8. Ταμίες πολυδυναμικού super market

9. Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης

10. Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς

11. Συντηρητές κτιρίων

Σύμφωνα με το υπουργείο, για τις παραπάνω ειδικότητες, οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες) παραμένουν στο ίδιο καθεστώς.

Τέλος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προαναγγέλει το υπουργείο πως θα έχει επεξεργαστεί το σχέδιο ωστε να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας.

Δείτε ολόκληρη την λίστα στην ανακοίνωση του υπουργείου, επιλέγοντας το αρχείο από τη στήλη δεξιά.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη νέα λίστα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας έκανε την εξής δήλωση:
"Η κυβέρνηση της τριμερούς μνημονιακής συνεργασίας περικόπτει δραστικά τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εξαιρώντας 166.000 εργαζόμενους, όχι γιατί άλλαξαν οι συνθήκες εργασίας τους προς το καλύτερο, αλλά γιατί η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, της οποίας αποτελεί τη συνέχεια, είχε συμφωνήσει με την τρόικα στο αρχικό μνημόνιο να εντάσσεται σε αυτή μόνο το 10% των εργαζομένων με μοναδικό κριτήριο την μείωση των δαπανών.
Οι περικοπές αυτές είναι προς όφελος των επιχειρήσεων, αφού τις ελαφρύνουν από τις πρόσθετες εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζόμενους που εξαιρούνται από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Ταυτόχρονα, αυτές οι περικοπές επιβαρύνουν τους εργαζόμενους που εξαιρούνται και κυρίως τους νέους εργαζόμενους με τη μείωση των μισθών και συντάξεών τους και με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης Επίσης ζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία τους που θα χάσουν τις επιπλέον εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους να ανατρέψουν με τους αγώνες τους τις πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας για την κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, των συντάξεων και των παροχών υγείας".

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά: 166.000 εργαζόμενοι, λιγότεροι"

Leave a reply