[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στην εργασιακή εφεδρεία
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Κατεπείγουσα εγκύκλιο εξέδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεκαθαρίσει με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου ή ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλα ταμεία.

Στην εγκύκλιό του, το υπουργείο ουσιαστικά καθησυχάζει τους δημοσίους υπαλλήλους που πρόκειται να βγουν στην εφεδρεία ότι ουδείς θα μπει σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα τώρα χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα συνταξιοδοτηθεί κανονικά μετά από 2 χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο για να τεθεί κάποιος σε εργασιακή εφεδρεία ή προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, απαιτείται να του υπολείπονται μέχρι το τέλος του 2013 το πολύ δύο χρόνια για να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης, που αντιστοιχούν σε 35 έτη ασφάλισης, και ταυτόχρονα να συμπληρώνει μέσα στη διετία αυτή το κατά περίπτωση όριο για την ηλικία συνταξιοδότησης του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος «για να τεθεί το προσωπικό σε εργασιακή εφεδρεία απαιτείται να του υπολείπονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 το πολύ δύο έτη, τόσο για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ή παραπάνω), όσο και για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (όπου αυτό απαιτείται)".

Με απλά λόγια, σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα θα τεθούν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατοχυρώνουν το 2013 το δικαίωμα να πάρουν πλήρη σύνταξη. Στόχος του υπουργείου είναι να μην υπάρξουν δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία τώρα επειδή συμπλήρωσαν τα έτη ασφάλισης και στη συνέχεια δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη, καθώς δεν θα έχουν το όριο ηλικίας.

7.500 ένσημα στα βαρέα και ανθυγιεινά

Εξαίρεση στα παραπάνω είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους οποίους επιτρέπεται η συνταξιοδότηση με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Πρόκειται για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983 και οι οποίοι θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία μόνο με βάση τα έτη ασφάλισης τους, αφού στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

Για όλους τους άλλους όμως (που ασφαλίστηκαν μετά το 1983) απαιτείται να έχουν «πιάσει» και το όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, τα όρια ηλικίας ανά ταμείο για την υπαγωγή στην εφεδρεία παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις. Έτσι, η απαιτούμενη ηλικία για πλήρη σύνταξη (άρα και για να τεθεί ένας υπάλληλος στην εφεδρεία) εξαρτάται από το ταμείο στο οποίο ασφαλίζεται, το έτος υπαγωγής στην ασφάλιση αλλά και το φύλο καθώς υπάρχουν διαφορές για άντρες και γυναίκες.

Ειδικό καθεστώς προβλέπεται για όσους δημοσίους υπαλλήλους ασφαλίζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά. Για αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει από τις 10.500 ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται, οι 7.500 να έχουν γίνει με βαρέα και ανθυγιεινά.

Επίσης, για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά υπάρχουν προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να τεθούν και εκείνες σε εργασιακή εφεδρεία. Πρόκειται για γυναίκες που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με 5.500 ημέρες, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται και έχουν ήδη φτάσει τις 10.000 ημέρες εργασίας.

Διάρκεια της εργασιακής εφεδρείας

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε εργασιακή εφεδρεία θα παραμείνουν εκεί το πολύ μέχρι 24 μήνες. Μόλις συμπληρώνουν τις δύο προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (35 έτη και όριο ηλικίας) θα λύεται η σύμβαση εργασίας τους και θα συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη.

Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος επαναλαμβάνει το ήδη γνωστό μέτρο ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4024 /2011, βγαίνουν αυτόματα σε σύνταξη τώρα ανεξάρτητα αν επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα).

Στο έγγραφο που επισυνάπτεται παρατίθενται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ανά Ταμείο και ενδεικτικά παραδείγματα. Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας εδώ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στην εργασιακή εφεδρεία"

Leave a reply