[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
DEUTSCHE BANK: ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ 'H ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ!
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΝΟΜURA: ΥΠΑΡΚΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

ΜΠΑΡΟΖΟ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ!

ΙΣΚΡΑ: ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

Την ίδια ώρα που η κρίση χρέους διαβρώνει όλη την ευρωζώνη αφήνοντας, προς το παρόν, αλώβητη μόνο τη Γερμανία και τους δορυφόρους της (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία), οι ζυμώσεις στα πλαίσια των κυρίαρχων κύκλων λαμβάνουν δραματικό χαρακτήρα.

Πλέον, η προοπτική διάλυσης της ευρωζώνης συζητείται ανοιχτά με οίκους αναλυτώτν όπως η Nomura, να καλούν τους επενδυτές να "λάβουν τα μέτρα" τους! Σύμφωνα, άλλωστε, με διαρροή στοιχείων εσωτερικού εγγράφου της Κομισιόν, το σύνολο της ευρωζώνης είναι πλέον "τοξικό" καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν "τοξικά" παράγωγα επί κρατικού ή και ιδιωτικού χρέους συνολικού ύψους €18,2 τρις (το ποσό αυτό υπερβαίνει το ΑΕΠ της ΕΕ και ισούται με το 44% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών - για περισσότερα βλέπε εδώ)!!!

Έτσι, στο τραπέζι έχουν πέσει μέχρι και προτάσεις, όπως το "τύπωμα" χρήματος από την ΕΚΤ και φυσικά η έκδοση ευρωομολόγων.

Μάλιστα, η λύση της εκτύπωσης ευρώ έχει αρχίσει να κερδίζει δειλά - δειλά οπαδούς και εντός της Γερμανίας, κόντρα στη μονεταριστική ορθοδοξία της κυβέρνησης Μέρκελ και της Bundesbank.

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank υποστηρίζει πως υπάρχουν δύο δρόμοι για την ευρωζώνη είτε αυτός της διάλυσης είτε αυτός της πλήρους ενοποίησης. To αξιοσημείωτο είναι ότι η Deutsche Bank καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα, δηλαδή να αναλάβει ρόλο ανάλογο με αυτόν της Fed ανακοινώνοντας την αγορά κρατικών τίτλων αξίας τουλάχιστον € 200 δις για το επόμενο 12μηνο.

Παράλληλα, μεθαύριο Τετάρτη η Κομισιόν θα παρουσιάσει δημοσίως τις προτάσεις της για την έκδοση ευρωομολόγων η οποία αντιμετωπίζεται με αρνητική προδιάθεση από την κυβέρνηση Μέρκελ.

Όπως, έχουμε τονίσει στην ISKRA, μέτρα όπως η μαζική εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ ή η έκδοση ευρωομολόγων δύσκολα θα εφαρμοστούν, καθώς προσκρούουν στη σταθερή άρνηση της κυβέρνησης Μέρκελ και των πλέον "μονεταριστικά ορθόδοξων" γερμανικών κύκλων!

Ακόμα όμως και αν εφαρμοστούν δεν θα δώσουν καμία δίεξοδο στα κρισιακά φαινόμενα της ευρωζώνης, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, η εκτύπωση χρήματος θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις ενώ όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα (πχ ΗΠΑ) δεν λύνει, αλλά αντιθέτως διαιωνίζει τα μακροοικονομικά προβλήματα.

Δεύτερον, η έκδοση ευρωομολόγων δεν θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού των κρατών μελών της ευρωζώνης, αλλά αντιθέτως θα "διασπείρει" τον πιστωτικό κίνδυνο χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία κλπ σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ουσιαστικά, ακόμα και αν υπάρξει μια πρόσκαιρη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών της ευρω-περιφέρειας, τα επιτόκια των ευρωομολόγων σύντομα θα ανέλθουν σε ένα τέτοιο επίπεδο που θα είναι "απαγορευτικό" και μη-βιώσιμο.

Τρίτον, και σημαντικότερον, οποιαδήποτε πρόταση περαιτέρω "ενοποίησης" είτε συνεπάγεται εκτύπωση χρήματος είτε έκδοση ευρωομολόγων είτε ένα συνδυασμό και των δύο, δεν θα μπορεί έχει οποιοδήποτε προοδευτικό πρόσημο.

Και αυτό διότι, και αν ακόμα η Γερμανία και η ΕΚΤ "συναινέσουν", θα ζητήσουν πολύ σκληρά ανταλλάγματα, στο πεδίο της δημοσιονομικής λιτότητας.

Ενδεικτικά, το ίδιο το επίσημο έγγραφο της Κομισιόν, που θα παρουσιαστεί μεθαύριο αναφέρει ότι η κοινή χρήση του χρέους της ευρωζώνης (δλδ η έκδοση ευρωομολόγων) "δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας". Μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Κυριακή ότι αυτό που απαιτείται πρώτα είναι μια στενή εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών (σσ από την Κομισιόν)!

Αντίστοιχες, και μάλλον πολύ σκληρότερες, θα είναι οι απαιτήσεις της Γερμανίας, σε περίπτωση μαζικής εκτύπωσης χρήματος (και άρα παραβίασης της γερμανικής μονεταριστικής οροθοδοξίας) από την ΕΚ

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "DEUTSCHE BANK: ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ 'H ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ!"

Leave a reply