[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τα spreads αποσαθρώνουν την ευρωζώνη
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


Σκηνικό αποσύνθεσης στην ευρωζώνη, καθώς ήταν σειρά της Ισπανίας να γευτεί χθες τα «τοκογλυφικά» επιτόκια της διεθνούς αγοράς από την οποία κινδυνεύει να μείνει απέξω.

Ιλιγγος Η Ισπανία πλήρωσε με το «τοκογλυφικό» επιτόκιο του 6,97% τη διάθεση νέων δεκαετών ομολόγων συνολικής αξίας 3,56 δισ. ευρώ. Το χθεσινό επιτόκιο είναι το υψηλότερο από το 1997. Στην τελευταία δημιοπρασία, στις 20 Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 5,43%. Επίσης στη δευτερογενή αγορά το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έφτασε στο 6,79%, δηλαδή 4,93% πάνω από το επιτόκιο του γερμανικού bund (δεκαετές).

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό του 7% είναι αυτό που απέκλεισε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε οικονομική βοήθεια από Ε.Ε. - ΔΝΤ.

Μόνο 70% του ΑΕΠ

Η προοπτική μάλιστα να αναγκαστεί και η Ισπανία να ζητήσει πακέτο διάσωσης, θορύβησε την κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία διά στόματος της υπουργού Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι το δημόσιο χρέος της, το οποίο ανέρχεται στο 70% του ΑΕΠ, είναι διαχειρίσμο.

«Η βιωσιμότητα του χρέους μας δεν τίθεται σε αμφισβήτηση» επισήμανε η Σαλγάδο, μιλώντας σε ισπανικό μέσο. Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει την καταβολή 27 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια και «παρά αυτή την ένταση θα πληρώσουμε 3 δισ. ευρώ λιγότερο».

Τόνισε ακόμη ότι τουλάχιστον 12 από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται, άρα, όπως είπε, η Ισπανία δεν είναι ειδική περίπτωση.

2% το γαλλικό spread

* «Βλέπουμε συστηματικές επιθέσεις, χθες ήταν η Ιταλία, προχθές θα μπορούσε να ήταν το Βέλγιο και αύριο οποιαδήποτε άλλη χώρα, ακόμη και αυτές που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, όπως η Αυστρία ή η Γαλλία», είπε.

* Η Γαλλία άλλωστε τσουρουφλίστηκε και χθες, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι η όποια μεμονωμένη χώρα αλλά η ίδια η ευρωζώνη που, σε πείσμα των αποτυχημένων πολιτικών της, επιμένει στον ίδιο αδιέξοδο και, όπως όλα δείχνουν, αυτοκαταστροφικό δρόμο. Τα γαλλικά spreads ξεπέρασαν το 2% με το επιτόκιο του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου να φτάνει στο 3,79%.

* Σημαντική ήταν και η υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και Παρισιού να υποχωρούν 1,07% και 1,78% αντίστοιχα, ενώ αυτό του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 1,56%.

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη έχουν αρχίσει να ανησυχούν και επιχειρήσεις, όπως η δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg. «Στα σχέδιά μας για την επόμενη χρονιά προετοιμαζόμαστε για τη χειρότερη δυνητικά κατάσταση», δηλώνει στο «Ρόιτερ» ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στην Ευρώπη, Γιούργκεν Μπουχλ Ρασμούσεν.

Με προοπτική πολύ γρήγορα η ευρωζώνη να χρειαστεί ζεστό χρήμα για διάσωση χωρών όπως η Ιταλία, ακόμη και η Γαλλία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το «Ρόιτερ», συστήνουν στην ΕΚΤ να βαφτίσει το κρέας ψάρι... Να δανείσει δηλαδή το ΔΝΤ με κεφάλαια, τα οποία θα διαθέσει σε πιθανή διάσωση για να μην παραβεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες (!). *


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τα spreads αποσαθρώνουν την ευρωζώνη"

Leave a reply