[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ευρώ ή θάνατος;
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

του Θανάση Μαυρίδη



Πώς θα είναι ο κόσμος μας σε έξι μήνες από σήμερα; Οι μετά Χριστόν προφήτες θα μπορούν να σας απαντήσουν σε έξι μήνες από σήμερα. Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, όσοι έχουμε μάθει να ακροβατούμε στην άκρη του ξυραφιού της, στην διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης που έχει βιώσει ο σύγχρονος καπιταλισμός, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε θέσεις μάχης.

Είναι τελείως διαφορετικό να μιλάει κανείς για έναν κόσμο που θα υπάρχει το ευρώ και τελείως διαφορετικό για έναν κόσμο δίχως το ευρώ. Είναι άλλο να είναι κανείς μέρος του κόσμου του ευρώ και άλλο να έχει εξοριστεί από την γη της επαγγελίας. Είναι σαφές ότι η ρευστότητα είναι το σήμα κατατεθέν μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς που ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει. Είναι όμως και πολύ πιθανό να ξέρουμε τα πάντα για το μέλλον πριν τελειώσει το 2011. Ίσως δεν χρειαστεί να περιμένουμε έξι ολόκληρους μήνες για να έρθουμε αντιμέτωποι με το μέλλον!

Οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον του ευρώ. Η τύχη του κοινού νομίσματος είναι το κλειδί που θα μας ανοίξει και τις άλλες σκοτεινές πόρτες του πύργου. Σε άλλο διάδρομο θα κατευθυνθούμε σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ και άλλες διαδρομές θα ακολουθήσουμε αν η Ευρώπη εξακολουθήσει να ατενίζει το μέλλον ενωμένη και ισχυρή.

Είναι χαρακτηριστικό της κρισιμότητας των στιγμών ότι στον διεθνή Τύπο έχουν εμφανιστεί ακόμη και σενάρια που θέλουν τον κόσμο μας να διολισθαίνει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι δεν βρουν άμεσα λύσεις. Κι όταν λέμε άμεσα εννοούμε άμεσα, το πολύ τις επόμενες δέκα ημέρες.

Πλέον όλα είναι αρκετά ξεκαθαρισμένα στο μυαλό μας: Ευρώ ή θάνατος! Θα λέγαμε ότι είναι τόσο καλά τακτοποιημένο το ερώτημα που αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε. Όχι γιατί δεν μας αρέσει η προοπτική μιας ενωμένης Ευρώπης, αλλά διότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς ο πολιτισμός μας έχει παγιδευτεί σε ένα τέτοιο αδιέξοδο. Δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε αν το ερώτημα είναι πραγματικό ή πλασματικό και υποκρύπτει κάποιο άλλο μεγάλο παιγνίδι. Αν ο φόβος του πολέμου είναι πραγματικός ή αν χρησιμοποιείται για να πειστούν οι Ευρωπαίοι να ακολουθήσουν άλλες επιλογές.

Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για την μεγαλύτερη ιστορική πρόκληση του σύγχρονου πολιτισμού μας ή για τον μεγαλύτερο εκβιασμό - απάτη. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχουν παίξει ποτέ οι αγορές κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά στο ταμπλό. Κι αυτό είναι το στοιχείο που μας κάνει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Επειδή οι αγορές δεν μοιράζουν χρήματα στο πεζοδρόμιο και το προφανές δεν είναι τελικώς τόσο προφανές όσο μας φαινότανε αρχικά...



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ευρώ ή θάνατος;"

Leave a reply