[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Ακραίες» οι θέσεις της Ελλάδας, λέει ο Γκρούεφσκι
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO«Ακραίες» είναι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε ο Πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκούεφσκι.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφερόταν στην άρνηση του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να τον συναντήσει στην παρούσα φάση, καθώς και στις επισημάνσεις του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τη σημασία εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας η οποία θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

«Πρόκειται για τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος. Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το πως σχολιάζει τις απαντητικές επιστολές που του απέστειλαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπαδήμος.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της Ελλάδας και αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς είναι προφανώς με πρόθεση να μην διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Εάν εντός της ερχόμενης περιόδου ξεκινούσαν οι συνομιλίες υπό κάποια πίεση, σύμφωνα με αυτό που βλέπω τώρα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται στην Ελλάδα, θα επέλεγαν το λεγόμενο blame game, δηλαδή θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι προσπαθούν και ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε θετικά», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι είχε αποστείλει αρχικά επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο, με την οποία ζητούσε από την Ελλάδα να συναινέσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετέπειτα προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ζητώντας να συναντηθεί μαζί του το συντομότερο δυνατό.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε «ότι η νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά κάνει και βήματα προς τα πίσω».

Δεν θέλησε, πάντως, να σχολιάσει την πιθανότητα να καταστεί η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Μάιο στο Σικάγο.

«Ήταν προφανές ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν μια απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων κινήσεων ενός μέλους της Συμμαχίας. Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα αφού τα κράτη-μέλη παραπλανήθηκαν, δηλαδή μετά από παράνομη κίνηση ενός κράτους-μέλους. Από αυτή την άποψη μένει να δούμε πώς όλο αυτό θα γίνει σεβαστό από τη Συμμαχία», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.Αρνητική απάντηση του Αντώνη Σαμαρά

Αρνητική ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι για συνάντηση των δύο αντρών.

Στην απαντητική του επιστολή, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει χαρακτηριστικά πως λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας, δεν πιστεύει ότι μία μεταξύ τους συνάντηση θα ήταν, επί του παρόντος, χρήσιμη.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι να ενθαρρύνει περισσότερο την υπάρχουσα διαδικασία επίσημων συνομιλιών, που περιγράφονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ώστε να λυθεί το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό: μια εξέλιξη η οποία, όπως τονίζει θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο κ. Σαμαράς πάντως δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη στάση που κρατά η κυβέρνηση των Σκοπίων όλο το τελευταίο διάστημα.

«Είμαι, υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι συστηματικές πράξεις της κυβέρνησής σας και αξιωματούχων της FYROM, θέτουν εμπόδια στην προαναφερόμενη συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος και παρότρυνε τον κ. Γκρούεφσκι να υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση σε αυτό το σημαντικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι δυο Κυβερνήσεις και έχουν συμφωνήσει να επιλύσουν.

Σε επιστολή του, ο Λουκάς Παπαδήμος καλεί τον κ. Γκρούεφσκι να εργαστεί για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Ακραίες» οι θέσεις της Ελλάδας, λέει ο Γκρούεφσκι"

Leave a reply