[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ζακ Ντελόρ: «Έγιναν πολύ λίγα, πολύ αργά για να σωθεί το ευρώ»
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Τα λάθη που έγιναν κατά τη δημιουργία της ευρωζώνης «καταδίκασαν» το ενιαίο νόμισμα στη σημερινή κρίση χρέους, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, σε συνέντευξή του στην βρετανική «Daily Telegraph».

Ο 86χρονος εμπνευστής της νομισματικής ένωσης κατηγορεί τους ευρωπαίους ηγέτες ότι «έκανα πολύ λίγα και πολύ αργά» για να υποστηρίξουν το ενιαίο νόμισμα.

Στη πρώτη του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα τα τελευταία 10 χρόνια, η οποία τιτλοφορείται «Το ευρώ θα ήταν ακόμη ισχυρό αν είχε δομηθεί σύμφωνα με το σχέδιό μου» τονίζει ότι το Συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης έπρεπε να ελέγχει τις οικονομίες των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης, ώστε να είναι σίγουρο ότι τα κράτη μέλη πραγματικά πληρούσαν τα κριτήρια, αλλά αυτό δεν έγινε.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις θεμελιώδεις αδυναμίες και τις αστάθειες των οικονομιών των κρατών-μελών.

Εκτιμά ότι για αρκετό καιρό το ευρώ «τα πήγαινε εξαιρετικά καλά», αλλά υπήρχε απροθυμία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, καθώς «οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν τίποτα δυσάρεστο το οποίο θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν», έτσι όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αποκαλύφθηκαν τα προβλήματα.

Σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται, ο κ. Ντελόρ απαντά ότι «ο καθένας πρέπει να εξετάσει τη συνείδησή του» και μιλά επίσης για «συνδυασμό του πείσματος της γερμανικής ιδέας του νομισματικού ελέγχου, και της απουσίας ενός σαφούς οράματος από όλες τις υπόλοιπες χώρες».

Δήλωσε τέλος ότι η κρίση του χρέους δεν απορρέει από την ίδια την ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος, αλλά από ένα «ελάττωμα στην εκτέλεση» από τους πολιτικούς ηγέτες που επέβλεψαν το λανσάρισμά του.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ζακ Ντελόρ: «Έγιναν πολύ λίγα, πολύ αργά για να σωθεί το ευρώ»"

Leave a reply