[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η επιστήμη «αγγίζει» το «σωματίδιο του Θεού»!
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα υποατομικό σωματίδιο, το πρώτο που εντοπίζεται από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2009, ανακάλυψε ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.


Σύμφωνα με το BBC, η ανακάλυψη, που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνάμεις που συγκροτούν και συγκρατούν την ύλη, δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί επισήμως, αλλά έχει ήδη γίνει η σχετική προδημοσίευση στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο Arxiv.

Το νέο σωματίδιο, που ονομάστηκε Chi_b (3P), αποτελεί μια περισσότερο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi, που έχουν ήδη ανιχνευθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις σωματιδίων, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρότζερ Τζόουνς του πειράματος Atlas του CERN.

To νέο σωματίδιο αποτελείται από ένα «beauty» κουάρκ και ένα «beauty» αντι-κουάρκ, που είναι συνδεδεμένα. Η δύναμη που συνδέει αυτά τα δύο (το κουάρκ και το αντι-κουάρκ) είναι η ισχυρή πυρηνική δύναμη, συνεπώς η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου ρίχνει περισσότερο φως σε αυτή τη θεμελιώδη δύναμη της φύσης, η οποία επίσης συγκρατεί τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε αυτή η πιο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi, αλλά έως τώρα δεν είχαν καταφέρει να την δουν.

Οι επιστήμονες προσδοκούν πλέον να πιάσουν «μεγαλύτερα ψάρια», επιβεβαιώνοντας οριστικά και πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη του σωματιδίου-«φαντομά» (μποζονίου) του Χιγκς εντός του 2012.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η επιστήμη «αγγίζει» το «σωματίδιο του Θεού»!"

Leave a reply