[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Financial Times: “Καταδικασμένη να αποτύχει η Ελλάδα, πρέπει να βγει από το ευρώ”
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ως καταδικασμένη να αποτύχει περιγράφουν κάθε προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας οι αναλυτές των Financial Times, θεωρώντας ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να θεωρήσουν την έξοδο της Ελλάδας ως πολιτική επιλογή και όχι ως ταμπού.

Στη σημερινή τους ανάλυση οι FT θεωρούν ότι παρά το γεγονός ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα, για την ίδια την ευρωζώνη μία ελεγχόμενη έξοδος θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη.

Άλλωστε η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 2% της ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα θα μπορεί να ανακουφίσει τους Έλληνες από τις χειρότερες επιπτώσεις.

Εντός της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα. Κάθε προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα αυξάνει περισσότερο το βάρος χρέους της χώρας, ενώ η οικονομία της συρρικνώνεται όπως και η δυνατότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της.

Παράλληλα, οι FT θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις σωτηρίας της Ιταλίας. Το κόστος δανεισμού είναι πλέον τόσο υψηλό που σύντομα η Ιταλία δεν θα μπορεί να το αντέξει, θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος των 1,9 τρισ. ευρώ και αυτό το γεγονός θα καταστρέψει την ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ρώμη, στην ουσία, δεν είναι ότι το χρέος της θα καταστεί μη βιώσιμο, αλλά ότι οι επενδυτές θα σταματήσουν να αγοράζουν ιταλικούς κρατικούς τίτλους σε όποια τιμή κι αν φτάσουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα των αναλυτών, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η Ιταλία για την ευρωζώνη.

Αν καταρρεύσει η Ιταλία θα καταρρεύσει και η ευρωζώνη. Αλλά αν σωθεί η Ιταλία δε θα σημάνει αυτόματα και τη σωτηρία του ευρώ, αναφέρουν οι αναλυτές.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Financial Times: “Καταδικασμένη να αποτύχει η Ελλάδα, πρέπει να βγει από το ευρώ”"

Leave a reply