[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στις 15 Ιανουαρίου το Fobos-Grunt πέφτει στη Γη
Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Αυτό εκτιμούν με μια επιφύλαξη μερικών ημερών οι ρωσικές αρχές
Στις 15 Ιανουαρίου το Fobos-Grunt πέφτει στη Γη
Καλλιτεχνική απεικόνιση της «φλογερής» εισόδου του Fobos-Grunt στην ατμόσφαιρα της Γης


Το ογκώδες διαστημικό σκάφος Fobos-Grunt, το οποίο απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα του για Άρη και παραμένει κολλημένο σε γήινη τροχιά, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα στις 15 Ιανουαρίου, εκτιμά τώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Fobos-Grunt είναι το μεγαλύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ. Έχει βάρος 14,6 τόνους, από τους οποίους οι 12 τόνοι είναι υδραζίνη και τετροξείδιο του αζώτου, εξαιρετικά τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα.

Αν τα καύσιμα αυτά έχουν παγώσει λόγω του ψύχους στο Διάστημα, ένα μέρος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το έδαφος. Αν όμως παραμένουν σε υγρή μορφή, το πιθανότερο είναι ότι θα καούν κατά την πύρινη κάθοδο στην ατμόσφαιρα.

Κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταπέσει η αποτυχημένη αποστολή. To Fobos-Grunt κινείται σε ασταθή τροχιά με γεωγραφικό πλάτος που κυμαίνεται από τις 51 μοίρες βόρεια μέχρι τις 51 μοίρες νότια -χοντρικά, μια ζώνη από το Λονδίνο στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι την Παταγονία της Χιλής στο Νότιο Ημισφαίριο.

Δεδομένου όμως ότι το 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό, το πιθανότερο είναι ότι τα συντρίμμια δεν θα πέσουν σε ανθρώπινα κεφάλια.

Την ημερομηνία της 15ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε σε ρωσικά μέσα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Αλεξέι Ζολοτούκιν. Τόνισε πάντως ότι η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει από «εξωτερικούς παράγοντες» και ότι ο στρατός παρακολουθεί στενά τη φθίνουσα τροχιά του σκάφους.

Το Fobos-Grunt θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στις 15 Ιανουαρίου το Fobos-Grunt πέφτει στη Γη"

Leave a reply