[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η πρώτη γενική απεργία από το 1993 «παρέλυσε» το Βέλγιο
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ηχηρό «όχι» στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ρούπο.Χειρόφρενο τράβηξαν λεωφορεία και τραμ, πάγωσαν οι σιδηροδρομικές μεταφορές, έκλεισαν σχολεία και εργοστάσια. Προβλήματα και στα αεροδρόμια

Διαδηλωτής μεταμφιεσμένος σαν τον Βέλγο πρωθυπουργό, συντονίζει τη διαμαρτυρία των απεργών που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την οικία του Ελιό ντι Ρούπο
Διαδηλωτής μεταμφιεσμένος σαν τον Βέλγο πρωθυπουργό, συντονίζει τη διαμαρτυρία των απεργών που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την οικία του Ελιό ντι Ρούπο

Μια «πρόγευση» της μάχης που έπεται χαρακτήρισαν οι Βέλγοι συνδικαλιστές τη χθεσινή πρώτη γενική απεργία στη χώρα έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των Βέλγων δεν συμμερίζεται ακόμη την αγωνία των εργαζομένων που πλήττονται άμεσα από την επερχόμενη καταιγίδα λιτότητας στη χώρα, οι χιλιάδες απεργοί κατάφεραν χθες να παραλύσουν την καρδιά της ΕΕ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Οπως μετέφεραν τα ΜΜΕ, σχεδόν όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ τράβηξαν φρένο τα λεωφορεία και τα τραμ. Επιπλέον, πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά και η παραγωγή στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo ανεστάλη.

Τέλος, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στο Ζαβεντέμ υπολειτουργούσε, με αποτέλεσμα πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες να αναζητήσουν εναλλακτικά δρομολόγια για να παραστούν στην Σύνοδο Κορυφής, ενώ το αεροδρόμιο του Σαρλερουά -το οποίο εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις χαμηλού κόστους- παρέμεινε κλειστό.

Εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας στην ΕΕ μετά και τις νέες υποβαθμίσεις πολλών κρατών-μελών (ανάμεσά τους και το Βέλγιο) από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, τα συνδικάτα κήρυξαν την πρώτη γενική απεργία από το 1993 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης συνεργασίας του Ελιό ντι Ρούπο.

Ο τελευταίος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και να επιβάλει μια σειρά από μέτρα λιτότητας, με στόχο την εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για «μονόδρομο» εάν το Βέλγιο θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν και οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου στη χώρα και να καθησυχαστούν οι επενδυτές.

«ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ» Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κυβερνητικός εμφύλιος για τα μέτρα

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει εντός της κυβερνητικής συμμαχίας, με αφορμή την ανάγκη περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με αναλυτές, το Βέλγιο, το οποίο στοχεύει ήδη στην εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να βρει περίπου 2 δισ. ευρώ επιπλέον, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι κατώτερος του 0,8% (ίσως να είναι και αρνητικός) που υπολογίζεται στον προϋπολογισμό. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ελιο ντι Ρούπο φαίνεται να υποστηρίζει την ανάγκη αύξησης της φορολογίας στο κεφάλαιο, καθώς, όπως επισημαίνει, οι πλούσιοι πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό όμως βρίσκει αντίθετους τους Φιλελεύθερους και Χριστιανοδημοκράτες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού έξι κομμάτων. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως η αύξηση της φορολογίας θα ωθήσει τη χώρα σε ύφεση και ζητούν την περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών, γεγονός που έχει εξοργίσει τους συνδικαλιστές, οι οποίοι προειδοποιούν για επερχόμενη «σφοδρή επίθεση» στα εργασιακά κεκτημένα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών Ενώσεων, ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουν οι Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες είναι η αποσύνδεση των μισθών από τον πληθωρισμό και η μείωση των συντάξεων. Οπως επισημαίνουν, οι εργαζόμενοι πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή «επίθεση», στην οποία θα πρέπει να αντιταχθούν ενωμένοι εάν δεν θέλουν να αποχαιρετίσουν τα όποια δικαιώματά τους.

Πυρ κατά Μέρκελ
«Ας μη μας ληστέψει... η Μέρκελ» φώναζαν οι Βέλγοι συνδικαλιστές που απέκλεισαν χθες συμβολικά ένα συνοριακό σημείο διέλευσης με τη Γερμανία. Οπως υποστηρίζουν οι απεργοί που έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στη Γερμανία στο Οζέ και στο Κέλμις (δύο πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα), η κυβέρνηση της Γερμανίας πιέζει την ΕΕ για να περάσει τις πιο συντηρητικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τις βάσεις για «τη μεγάλη καταλήστευση των εργαζομένων» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οπως μετέδιδαν χθες τα ΜΜΕ, περίπου 400 συνδικαλιστές συμμετείχαν στον αποκλεισμό των συνοριακών περασμάτων.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η πρώτη γενική απεργία από το 1993 «παρέλυσε» το Βέλγιο"

Leave a reply