[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
35.000 νέες θέσεις σε δήμους για ανέργους
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2014, θα έχει συνολικό ύψος 1,5 δισ. ευρώ και θα αφορά συνολικά 120.000 άτομα. Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των υποψηφίων

35.000 νέες θέσεις σε δήμους για ανέργους

Την έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους όπου αναμένεται να απασχοληθούν 35.000 άνεργοι το 2012, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, και Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, σε κοινή συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν χτες. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και αφορά την απασχόληση ανέργων σε τεχνικά επαγγέλματα για έργα τοπικής κλίμακας που θα υλοποιούν οι δήμοι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών, το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης των έργων αυτεπιστασίας μέχρι το 2014 θα πλησιάσει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι απασχολούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 120.000 ανέργους.

Oπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, μόνο για το 2012 θα διατεθούν κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης θα προέλθει από δημοτικούς πόρους. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, τόνισε ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός μικροεπενδύσεων σε επίπεδο αυτοδιοίκησης όπου στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης σε επίπεδο δήμου.

35.000 νέες θέσεις σε δήμους για ανέργους

«Θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, αφού θα διευκολυνθεί η συντήρηση τοπικών υποδομών. Στοχεύουμε στην αποτελεσματική αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας», σημείωσε ο Τ. Γιαννίτσης.

Οι απασχολούμενοι στα προγράμματα θα αμείβονται με 625 ευρώ «καθαρές» μηνιαίες αποδοχές, μέχρι 135 ημερομίσθια τον χρόνο και θα επιλέγονται με τη σειρά κατάταξης σε κυλιόμενο πίνακα του ΟΑΕΔ που θα λαμβάνουν έπειτα από μοριοδότηση.

Ειδικότητες
Οι ειδικότητες στις οποίες θα απασχοληθούν οι άνεργοι είναι 8: εργάτες γενικών καθηκόντων, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, υδραυλικοί και χειριστές μηχανημάτων.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέσουν μόνο ηλεκτρονικά την αίτηση στην ειδική εφαρμογή που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.OAED.gr ), στην οποία θα μπορούν να παρακολουθούν το στάδιο που βρίσκεται η αίτησή τους. Επίσης θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις στα ΚΕΠ καθώς και στις δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες από τον Φεβρουάριο θα παραμείνουν ανοιχτές και τα απογεύματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινό. Τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση του ΟΑΕΔ προς τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ανέργους ηλικίας από 18-65 ετών, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έχουν υπογράψει οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και Γ. Κουτρουμάνης, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα, προβλέπεται η διαμόρφωση Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Ανέργων έπειτα από μοριοδότηση των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι θα καταταγούν αρχικά στον προσωρινό Κυλιόμενο Πίνακα του ΟΑΕΔ, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί μετά τον έλεγχο των ενστάσεων που θα πραγματοποιηθεί από το ΑΣΕΠ. Κατόπιν θα καταρτιστεί ο οριστικός Ετήσιος Κυλιόμενος Πίνακας Ανέργων. Από αυτόν θα γίνεται η επιλογή σε έργα αυτεπιστασίας με βάση τη σειρά κατάταξης, από τις ειδικότητες που θα αιτηθούν οι δήμοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επιπλέον μόρια για τους νέους

Οι νέοι άνεργοι από 18-29 ετών θα πριμοδοτούνται με μόρια προκειμένου να απασχοληθούν στα προγράμματα αυτεπιστασίας. Oπως επεσήμανε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος, το 75% των απασχολούμενων στα προγράμματα αυτεπιστασίας θα αποτελείται από ανειδίκευτο προσωπικό.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι έχει προηγηθεί εξαντλητική προετοιμασία για την επιτυχία του προγράμματος. «Υπάρχουν πρότυπες μελέτες, απόλυτος έλεγχος, τήρηση όλης της διαδικασίας. Υπάρχει διαδικασία για την αυτεπιστασία και έχουμε μεριμνήσει να συμμετέχουν και οι 78 δήμοι που στερούνται Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος».

Κριτήρια
Ιδιαίτερη αναφορά για την αντικειμενική επιλογή των ανέργων στα προγράμματα αυτεπιστασίας έγινε από την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών Φ. Γεννηματά, η οποία σημείωσε ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο «έτσι ώστε να μην παραπέμπει σε εμπειρίες του παρελθόντος σε σχέση με πελατειακές σχέσεις και να μη δημιουργούν προβλήματα πιθανότητας στο μέλλον μονιμοποιήσεων ή τέτοιου είδους διεκδικήσεων».

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι για την απασχόληση ανέργων πλησίον της σύνταξης υπάρχει ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους από 55-64 ετών, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "35.000 νέες θέσεις σε δήμους για ανέργους"

Leave a reply