[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Φόρος στα εκτός σχεδίου και στα αγροτεμάχια από φέτος
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Θα μείνει (;) αφορολόγητος μόνο ο αέρας που αναπνέουμε…


Φόρο και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, στα αγροτεμάχια και στα κτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία εξαιρούνταν ως τώρα από τους φόρους κατοχής ακινήτων, εισηγούνται παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Σε τέτοια περίπτωση, για όσους κατέχουν οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα, η αξία τους θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Έτσι ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα φορολογηθούν πολλοί που ως τώρα δεν υποχρεούντο σε καταβολή φόρου.

Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης πχ οικοπέδου 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα τον πιάνει δηλαδή το όριο των 200.000 ευρώ (όπως ισχύει σήμερα) ή θα αθροίζεται η αξία του ακινήτου αυτού με άλλα (πχ το σπίτι όπου διαμένει) ώστε τελικά να υπαχθούν περισσότεροι στο φόρο και να πληρώσουν περισσότερα, προκειμένου το δημόσιο να εισπράξει έως και 2 δισ. ευρώ επιπλέον από φόρους στα ακίνητα.

Για το σκοπό αυτό στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν πως το καλοκαίρι του 2012 θα είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσουν στην επιβολή του φόρου, με βάση τις δηλώσεις Ε9 που τώρα υποβάλλονται. Επικαλούνται και λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς σήμερα μένουν στο απυρόβλητο ιδιοκτήτες μεγάλης «εκτός σχεδίου» ακίνητης περιουσίας, ενώ πληρώνουν τα βάρη όσοι έχουν ένα διαμέρισμα εντός σχεδίου.

Στο αντεπιχείρημα πως τα ακίνητα αυτά είναι εν πολλοίς απρόσοδα για τους ιδιοκτήτες τους, αρμόδιοι παράγοντες επικαλούνται …. την εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας όπου οι φόροι στα ακίνητα είναι -όπως λένε- υψηλοί, αλλά οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτημάτων έχουν αποδεχθεί ότι αντί να «κάθονται» τα κτήματα που κατέχουν, θα τα παραχωρούν σε άλλους ιδιώτες «με ενοίκιο μία λίρα», ώστε ο εκμεταλλευτής του ακινήτου να το αξιοποιήσει και να πληρώνει και τους φόρους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, το κράτος θα υποχρεώνει δια των φόρων τους ιδιοκτήτες να επιζητούν «συμφωνίες» για να εκμισθώσουν ή να πουλήσουν ακίνητα σε όσους έχουν τον τρόπο να τα … κινήσουν, αντί να παραμένουν χέρσα και αντιπαραγωγικά.

Τι θα πληρώσουμε


Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να ενοποιήσουν όλους τους φόρους ακινήτων, καταργώντας ενδεχομένως τον ΦΑΠ και άλλα επιμέρους τέλη όπως τα γνωρίζαμε, αλλά επιβάλλοντας ένα ενιαίο φόρο που θα τους συγχωνεύει όλους, για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος αξίας 120.000 ευρώ δεν θα πληρώνει ΦΑΠ, έστω και αν κατέχει ολόκληρα στρέμματα εκτός σχεδίου. Αν με το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα αγροτεμάχια αποτιμώνται σε αξία πχ 100.000ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ φόρο.

Αν πάλι ισχύσει φόρος στη λογική της ειδικής εισφοράς ακινήτων που εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών ρεύματος, θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό, χωρίς αφορολόγητο (πχ 200.000 ευρώ σήμερα). Το πιθανότερο είναι όμως ότι και τότε να ισχύσει ένα ανάλογο σύστημα με κλιμάκια και συντελεστές, ανάλογα με την τιμή ζώνης της εφορίας (αντικειμενικός προσδιορισμός), διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει εξωφρενικά ποσά της τάξεως των 4.400 ευρώ ετησίως για την ακίνητη περιουσία του.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Φόρος στα εκτός σχεδίου και στα αγροτεμάχια από φέτος"

Leave a reply