[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Δεσμεύσεις και για την επόμενη κυβέρνηση θέλουν οι εταίροι
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευαγγέλου Βενιζέλου αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ αφενός μεν της Ελλάδας (με τη στήριξη της τρόικας και των υπολοίπων μελών της διαπραγματευτικής ομάδας του EWG), αφετέρου δε του ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του PSI.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της 26/10/2011. Με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2012. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26/10 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, οι βασικές δεσμεύσεις θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI.

"Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης", αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Δηλώσεις Γιούνκερ - Ρεν

Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου Eurogroup.

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο επίτροπος οικονομίας, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ.Γιούνκερ τόνισε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.

Παράλληλα, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την Τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα παρουσιαστούν πριν από την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις από τους στόχους.

Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, είπε στους δημοσιογράφους: "Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του προϋπολογισμού".

Το Reuters επικαλούμενο επίσημες πηγές της ευρωζώνης μετέδωσε ότι το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα επιδιώκοντας να διαμορφωθεί άμεσα το PSI, και, ανάμεσα στους βασικούς στόχους, θα πρέπει να είναι η περεταίρω μείωση του επιτοκίου των νέων ελληνικών ομολόγων.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Δεσμεύσεις και για την επόμενη κυβέρνηση θέλουν οι εταίροι"

Leave a reply