[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τα «σκοτεινά» νετρίνα
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Συζήτηση με ελεύθερη είσοδο την επόμενη Δευτέρα

Τα νετρίνα, 80 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, παραμένουν τα πλέον αινιγματικά και μυστηριώδη σωματίδια. Εξαιτίας της ασθενούς αλληλεπίδρασής τους με την ύλη, καταφέρνουν να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις και να μας μεταφέρουν πληροφορίες από το εσωτερικό του ήλιου, από καταρρέοντες υπερκαινοφανείς αστέρες, από μακρινούς γαλαξίες. Τα νετρίνα επηρεάζουν φαινόμενα που εκτυλίσσονται σε ποικίλες αποστάσεις, από τις υποατομικές αποστάσεις έως τις αποστάσεις κοσμικής κλίμακας. Πρόσφατα η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν αμφισβητήθηκε, όταν το πείραμα OPERA μέτρησε την φαινομενική ταχύτητα των νετρίνων να ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός, καθώς αυτά ταξιδεύουν από το CERN στο Gran Sasso.

Η συζήτησή που διοργανώνεται τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου από το κέντρο «Νόησις» θα αναδείξει τις σύγχρονες θεωρητικές αναζητήσεις για την κατανόηση της φυσικής των νετρίνων και τις πειραματικές τεχνικές ανίχνευσης των νετρίνων (τηλεσκόπια νετρίνων), που αποτελούν επιτεύγματα της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας.

Για τα αινιγματικά νετρίνα θα μιλήσει ο Αργύρης Νικολαΐδης, αναπληρωτής καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 821231).

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τα «σκοτεινά» νετρίνα"

Leave a reply