[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Στη διαφύλαξη του κατώτατου μισθού και του δώρου συμφώνησαν εργοδότες- ΓΣΕΕ
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Στη διατήρηση του κατώτατου μισθού καθώς και του 13ου και 14ου μισθού συμφώνησαν κατ' αρχήν οι κοινωνικοί φορείς στη κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα και η οποία διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες. Απόκλιση απόψεων διαπιστώθηκε, ωστόσο, για το θέμα του «παγώματος» των αμοιβών για ένα ή δύο χρόνια, το οποίο πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά διαφώνησε η ΓΣΕΕ.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν, επίσης, ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δομική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και εξουσιοδότησαν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση, ζήτησαν από την κυβέρνηση να συμμετάσχει
στον διάλογο που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες ώστε
να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις αναφορικά με το μη μισθολογικό κόστος, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και πώς μπορεί να τονωθεί.

Ο ΣΕΒ σε πρότασή που κατέθεσε στον διάλογο, ζητούσε να καταργηθούν οι τριετίες που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να παγώσουν οι μισθοί, χωρίς την αύξηση του Ιουλίου κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ΓΣΕΕ.

Η πρόταση ήταν συγκεκριμένα «να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα) που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές».


Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, διευκρίνισε ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση για αλλαγές στην υφιστάμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην οποία περιλαμβάνονται οι κατώτεροι μισθοί και τα δώρα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μίλησε σε έντονο ύφος και είπε ότι η συλλογική σύμβαση δεν επιδέχεται καμία παρέμβαση. Μάλιστα απευθύνθηκε και προς τους βουλευτές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μην πουν ότι δεν το διάβασαν, αναφερόμενος στα νέα μέτρα. Να μην δεχθούν οι βουλευτές καμία νομοθετική παρέμβαση που θα μειώνει μισθούς και συντάξεις και να μην το σκεφτούν καν να το ψηφίσουν. Βάζουν μπροστά τον μπαμπούλα, δηλαδή το ΔΝΤ να στέλνει κείμενα και εμείς απλά πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Αυτό δεν γίνεται».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλος είπε ότι συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και να παραμείνει και ο 13ος και 14ος μισθός. «Το θέμα για πάγωμα των μισθών δεν βρίσκει σύμφωνη την ΓΣΕΕ και έτσι ο διάλογος θα συνεχιστεί».

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κροκίδης είπε ότι θα καταθέσουν τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους και θα καλέσουν την κυβέρνηση να δεσμευτεί σε όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί.


Yπόμνημα- «φωτιά» του ΔΝΤΕν τω μεταξύ, σκληρό υπόμνημα της Τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, ζητά κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της 6μηνης προστασίας που παρέχουν στους εργαζόμενους οι συλλογικές συμβάσεις μετά τη λήξη τους και περαιτέρω ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας αλλά και τη συμφωνία των εταίρων στην Ισπανία που υπέγραψαν μικρή αύξηση στους μισθούς.

Αναλυτικά στο υπόμνημά του το ΔΝΤ ζητά:


• Να καταργηθεί με νόμο ο 13ος και 14ος μισθός καθώς ανάλογος περιορισμός έχει ήδη επιβληθεί στο δημόσιο, αλλά και η καταβολή τους με την μορφή μπόνους.
• Ζητείται ακόμη η κατάργηση της μετενέργειας,
• Η προσφυγή στην διαιτησία μόνο με την σύμφωνη γνώμη εργοδοτών – εργαζομένων,
• Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Στο υπόμνημα γίνεται ακόμα λόγος για άρση των περιορισμών στις απολύσεις, επιτάχυνση εκδίκασης εργατικών διαφορών και μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Στο υπόμνημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στις ΔΕΚΟ για τις οποίες ζητείται η άρση της μονιμότητας, η κατάργηση των ωριμάνσεων αλλά και των ειδικών επιδομάτων.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Στη διαφύλαξη του κατώτατου μισθού και του δώρου συμφώνησαν εργοδότες- ΓΣΕΕ"

Leave a reply