[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Toυρκική οργή για το γαλλικό νομοσχέδιο για την Αρμένικη Γενοκτονία (video)
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Την οργή τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και του τουρκικού λαού προκάλεσε η ψήφιση του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής γενοκτονίας, από τη Γαλλική Γερουσία.

Η Γερουσία ενέκρινε με 127 ψήφους υπέρ, έναντι 86 κατά, το νομοσχέδιο που ήδη είχε εγκρίνει στις 22 Δεκεμβρίου η Εθνοσυνέλευση. Με την έγκριση του κειμένου ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, από τη Γερουσία, το νομοσχέδιο αποκτά τελεσίδικα ισχύ νόμου.


Μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι

Χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο, το οποίο πλέον καθιστά εγκληματία όποιο δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία την οποία διέπραξαν οι Οθωμανοί εναντίον των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι γύρω στους 15,000 Τούρκους από τη Γαλλία, το Βέλγιο την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο διαμαρτυρήθηκαν χθες στους δρόμους του Παρισιού.

Ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία θα πρέπει να γράφεται από τους ιστορικούς και όχι από τους πολιτικούς.

Ο Τούρκικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση της Γαλλικής Γερουσίας ανεύθυνε και πλέον απειλεί με αντίποινα.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί πλέον στο Πρόεδρο Σαρκοζί για να το υπογράψει λίγο πριν το τέλος του Φεβρουαρίου.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο ο Νικολά Σαρκοζί να απορρίψει το νομοσχέδιο είναι πολύ απομακρυσμένο.

Πάντως όλα δείχνουν ότι η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

«Η Γαλλία έχει ανοίξει μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία της», έγραψε στο ο Volkan Bozkir, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Τουρκικού Κοινοβουλίου.

O Toύρκος Πρέσβης στο Παρίσι, Tahsin Burcuoglu, είπε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει ολική ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών

Σύμφωνα με υπόνοιες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση φαίνεται ότι έχει να κάνει με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία αφού οι 500,000 Αρμένιοι που ζουν στη χώρα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Πρόεδρος Σαρκοζί, σε επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο να πλήξει οποιαδήποτε χώρα, αλλά να αναδείξει και να αναγνωρίσει το δράμα που έζησαν οι Αρμένιοι στο παρελθόν.

Από την πλευρά των Τούρκων, γίνεται λόγος για καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου.

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, αναμένεται να σκιαγραφήσει σήμερα στο κοινοβούλιο, τα πιθανά απαντητικά μέτρα εναντίον της Γαλλίας.

Zητούν ψυχραιμία οι Γάλλοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να επιδείξει ψυχραιμία μετά την ψήφιση από το γαλλικό κοινοβούλιο νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, υπογραμμίζοντας ότι τείνει το χέρι σε αυτή τη "μεγάλη οικονομική δύναμη".

"Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς τους τούρκους φίλους μας για ψυχραιμία" και "τείνω το χέρι σε αυτή τη μεγάλη χώρα, σε αυτή τη μεγάλη οικονομική, πολιτική δύναμη", δήλωσε ο υπουργός στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Toυρκική οργή για το γαλλικό νομοσχέδιο για την Αρμένικη Γενοκτονία (video)"

Leave a reply