[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Εθισμένοι στο ρίσκο (video)
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι κοινωνίες μας έχουν εθιστεί στο ακραίο ρίσκο όσον αφορά την εξεύρεση νέων πηγών ενέργειας, νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων... και, πολύ συχνά, μας αφήνουν στη συνέχεια να πληρώσουμε τα σπασμένα, τονίζει η δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια, Ναόμι Κλάιν. "Ποιο είναι το εφεδρικό σχέδιο;", ρωτάει.

"Είτε τους δεχόμαστε και ενεργούμε ανάλογα, είτε τους απορρίπτουμε συνειδητά, ο πολιτισμός μας παραμένει υπό το κράτος συγκεκριμένων αρχετυπικών μύθων σχετικά με την υπεροχή μας πάνω στους άλλους και πάνω στη φύση. Ο μύθος των πρόσφατα ανακαλυφθέντων συνόρων και του πιονιέρου κατακτητή, ο μύθος του πρόδηλου πεπρωμένου μας να επεκταθούμε σ' όλη τη Βόρεια Αμερική, ο μύθος της αποκάλυψης και της σωτηρίας...".












Η Κλάιν επισημαίνει ότι "χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μερικούς καινούργιους μύθους. Χρειαζόμαστε μύθους που να έχουν διαφορετικού είδους ήρωες πρόθυμους να πάρουν διαφορετικού είδους ρίσκα. Ρίσκα που αντιμετωπίζουν κατάφατσα την απερισκεψία, που βάζουν την αρχή της προφύλαξης σε εφαρμογή ακόμα κι αν αυτό σημαίνει άμεση δράση - ήρωες δηλαδή σαν τους εκατοντάδες νέους ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να συλληφθούν κατά τον αποκλεισμό ρυπογόνων εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας ή κατά τον αγώνα ενάντια σε επιχειρήσεις αφαίρεσης βουνοκορφών για εξόρυξη κάρβουνου.


Χρειαζόμαστε μύθους που αντικαθιστούν αυτό το γραμμικό αφήγημα της επ' άπειρον ανάπτυξης με κυκλικά αφηγήματα που μας θυμίζουν ότι όλα εδώ πληρώνονται, ότι αυτό είναι το μοναδικό μας σπίτι: δεν υπάρχει δίοδος διαφυγής. Πείτε το κάρμα, πείτε το φυσική, δράση και αντίδραση, πείτε το πρόνοια: είναι η αρχή που μας θυμίζει ότι η ζωή είναι πολύ πολύτιμη για να τη διακινδυνεύεις για οποιοδήποτε κέρδος".

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Εθισμένοι στο ρίσκο (video)"

Leave a reply