[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αιμορραγία 1,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τα εμβάσματα στο εξωτερικό
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΠΡΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ


Σε χώρα αποστολής από χώρα προσέλκυσης εμβασμάτων μετετράπη την τελευταία διετία η Ελλάδα, με αποτέλεσμα 1,1 δισ. ευρώ να «έχουν κάνει φτερά» προς το εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης Α. Σεμετά, στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γ. Παπανικολάου.

Αιμορραγία 1,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιτρόπου, το 2010 οι εκροές μεταναστευτικών εμβασμάτων από την Ελλάδα ήταν 1,1 δισ. ευρώ, κυρίως προς:

  • Αλβανία 514 εκατ. ευρώ
  • Ισραήλ 190 εκατ. ευρώ
  • Γεωργία 103 εκατ. ευρώ

Αντίστοιχα, οι εισροές στην Ελλάδα ήταν 929 εκατ. ευρώ, κυρίως από:

  • ΗΠΑ: 339 εκατ. ευρώ
  • Γερμανία: 236 εκατ. ευρώ
  • Βέλγιο: 221 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, εμφανίζεται μία κατακόρυφη αύξηση των εμβασμάτων προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. (984 εκ. ευρώ) την ώρα που η εισροή από αυτά δεν υπερβαίνει τα 411 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, το 2010 προκύπτει συνολικό έλλειμμα 725 εκατ. ευρώ όταν, δύο χρόνια πριν, το 2008, το ισοζύγιο ήταν θετικό για την Ελλάδα, με τις εκροές εκτός ΕΕ να φτάνουν τα 891 εκατ. ευρώ και προς τα άλλα κράτη μέλη τα 764 εκατ. ευρώ - συνολικά δηλαδή 1,655 δισ. ευρώ. Οι εισροές σε εμβάσματα ήταν συνολικά 2,17 δισ. ευρώ και το πλεόνασμα της χώρας ήταν στα 515 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ.Παπανικολάου, που ζήτησε από την Κομισιόν τα σχετικά στοιχεία, η είσοδος της χώρας στην περίοδο της κρίσης, οδήγησε την ελληνική παροικία να «παγώσει» τις νέες καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή και να «τραβήξει» κεφάλαια στο εξωτερικό.

Η δήλωση του ευρωβουλευτή ήταν η ακόλουθη:

"Η οικονομική ανασφάλεια και η έλλειψη αναπτυξιακών προοπτικών που επικράτησε την τελευταία διετία στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα μία παράπλευρη απώλεια, ιδιαίτερα επιβλαβή για την ελληνική οικονομία. Οι μετανάστες που εργάζονταν στην Ελλάδα και διατηρούσαν καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιδόθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό την ίδια στιγμή που Έλληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό ουσιαστικά πάγωσαν την εισροή χρημάτων προς την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατούσε στο εσωτερικό της χώρας. Από 515 εκ. ευρώ πλεονάσμα το 2008 σήμερα έχουμε περίπου 700 εκατομμύρια έλλειμμα. Συνολικά επομένως, πέραν τον άλλων παραμέτρων και χωρίς να συνυπολογίζεται η εκροή κεφαλαίων από ελληνικά νοικουριά προς το εξωτερικό, συρρικνώθηκε η ρευστότητα στην αγορά και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά περίπου 1,3 δις ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις της προηγούμενης διετίας, δημιουργήσαν μια άνευ προηγουμένου οικονομική ανασφάλεια στην χώρα, σε όλους τους τομείς. Τα έκαναν όλα λάθος!".


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αιμορραγία 1,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τα εμβάσματα στο εξωτερικό"

Leave a reply