[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μέρκελ – Σαρκοζί: «Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει»
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Εντείνεται η πίεση του γαλλογερμανικού άξονα προς την Αθήνα. Ο Ν. Σαρκοζί, δήλωσε -σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τη Μέρκελ μετά το πέρας κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας- ότι "δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει. Πρέπει να τελειώνουμε".

Μέρκελ και Σαρκοζί τόνισαν ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθούν κεφάλαια εάν δεν ληφθούν αποφάσεις, ενώ πρότειναν να κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό οι τόκοι για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

"Ο γάλλος πρόεδρος και εγώ", είπε η καγκελάριος, "θεωρούμε ότι οι τόκοι για την αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να καταβληθούν σε δεσμευμένο λογαριασμό, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα αυτά θα είναι μονίμως διαθέσιμα".

Και πρόσθεσε: "Δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία εάν οι προτάσεις της τρόικας δεν εφαρμοσθούν, οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι, ο χρόνος πιέζει πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και δεν καταλαβαίνω ποιο το όφελος των καθυστερήσεων".

Ερωτηθείς πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί ο Σαρκοζί απάντησε:

"Η κ. Μέρκελ και εγώ πιστεύουμε ότι ποτέ άλλοτε τα στοιχεία δεν ήταν τόσο κοντά για την κατάληξη σε μια συμφωνία. Τόσο για τους ιδιώτες πιστωτές όσο και για τους δημόσιους πιστωτές. Ποτέ δεν είμαστε τόσο κοντά για μια συμφωνία και η καγκελάριος έχει δίκιο που λέει ότι θα πρέπει να καταλήξουμε. Κατά δεύτερο λόγο, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία".

"Εργαζόμαστε μήνες για αυτή τη συμφωνία και δεν είμαστε σήμερα εδώ για να αποδεχθούμε μια αποτυχία. Τη θέλουμε αυτήν την συμφωνία. Με την ίδια ένταση όμως λέμε, ότι η ελληνική ηγεσία έχει ορισμένες δεσμεύσεις που με σχολαστικότητα θα πρέπει να τις σεβαστεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή", είπε.

Και πρόσθεσε
: "Ο έλληνας πρωθυπουργός εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες και εάν υπάρχει ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το παράδειγμα του Ιταλού Μάριο Μόντι που πετυχαίνει αξιόλογα αποτελέσματα. Είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Εμείς θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας, τώρα επαφίεται στα δύο κόμματα, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος όπου ο καθένας έχει δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις".

Παίρνοντας το λόγο η καγκελάριος υπογράμμισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Σαρκοζί και πρόσθεσε: "Να το πούμε ξεκάθαρα, και οι δύο θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν δεν καταλήξει [σε συμφωνία] με την τρόικα. Η θέση μας είναι κοινή και όλη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε γνώμη".STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μέρκελ – Σαρκοζί: «Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει»"

Leave a reply