[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ιράν: Πετρέλαιο «γιοκ» ίσως και για την Ελλάδα
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό πετρέλαιο, καθώς η Τεχεράνη αφού διέκοψε τις εξαγωγές σε Γαλλία και Βρετανία, απειλεί τώρα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αν η Ευρώπη συνεχίσει τις "εχθρικές ενέργειές" εναντίον της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ιρανικής εθνικής εταιρείας πετρελαίου NIOC Αχμάντ Γαλεμπανί.

Ιράν: Πετρέλαιο «γιοκ» ίσως και για την Ελλάδα

Ο Γαλεμπανί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Mehr, ανέφερε συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γερμανία και την Ολλανδία ως πιθανούς «στόχους». Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. .

Οι απειλές της Τεχεράνης συνιστούν αντίποινα στο εμπάργκο που αποφασίσθηκε τον Ιανουάριο από την ΕΕ για την αγορά ιρανικού πετρελαίου στο πλαίσιο των εντεινόμενων κυρώσεων κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτει όλες τις πωλήσεις πετρελαίου στη Γαλλία και τη Βρετανία, τις δύο χώρες της ΕΕ που προώθησαν περισσότερο τις κυρώσεις εναντίον της.

Το μέτρο αυτό είναι κυρίως συμβολικό, καθώς το Λονδίνο και το Παρίσι είχαν σχεδόν σταματήσει κάθε εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου ενόψει του εμπάργκο της ΕΕ που πρόκειται να τεθεί πλήρως σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Πάντως σήμερα, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί-Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι το Ιράν δεν θέλει εντάσεις με την ΕΕ.

"Η ΕΕ θα πρέπει να γνωρίζει πως το Ιράν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μία από τις προτεραιότητές μας είναι να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ, απαλλαγμένες από εντάσεις", δήλωσε ο Σαλεχί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

"Συνιστούμε στην ΕΕ να μην χάσει τις ευκαιρίες να έχει εταίρο της τον Ιράν", πρόσθεσε ο Σαλεχί χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, ούτε αν ακύρωσε υφιστάμενα συμβόλαια.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ιράν: Πετρέλαιο «γιοκ» ίσως και για την Ελλάδα"

Leave a reply