[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το «Greek money» σαρώνει βίλες σε Ευρώπη - Τουρκία
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Οι καλύτεροι πελάτες των κτηματομεσιτικών γραφείων του εξωτερικού έχουν γίνει οι «επενδυτές της κρίσης», οι οποίοι πληρώνουν τοις μετρητοίς για ακίνητα, από μικρά διαμερίσματα μέχρι και... σαλέ

Ελβετία  Κατακόρυφα ανεβαίνει τον τελευταίο καιρό η ζήτηση για σπίτια σε όλες τις μεγάλες πόλεις
Ελβετία

Κατακόρυφα ανεβαίνει τον τελευταίο καιρό η ζήτηση για σπίτια σε όλες τις μεγάλες πόλεις

«Καλώς ήρθαν οι... cash Greeks», δηλαδή οι Ελληνες που θα πληρώσουν σε ρευστό.

Αυτήν τη φράση χρησιμοποιούν οι κτηματομεσίτες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε χώρες του εξωτερικού, για να επιβεβαιώσουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για μαζικές αγορές σπιτιών και επαγγελματικών ακινήτων από Ελληνες που βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό.

Η φράση «cash Greeks» χρησιμοποιήθηκε σκωπτικά για πρώτη φορά πέρυσι από την εφημερίδα «Guardian», η οποία αναρωτιόταν πού βρίσκουν οι Ελληνες λεφτά και αγοράζουν ακίνητα, ακόμη και σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου.

Τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις, καθώς πλέον υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν ακόμη και για ακίνητα των 100 και 200 χιλ. ευρώ. Μέχρι το 2011 οι αγορές που γίνονταν κυρίως στη Βρετανία αφορούσαν ακίνητα αξίας από 500 χιλ. ευρώ και πάνω, ωστόσο, ο φόβος της χρεοκοπίας και η ανάγκη για εξασφάλιση των αποταμιεύσεων οδηγεί όλο και περισσότερους στις ξένες κτηματαγορές.

Γερμανία  Βερολίνο, Μόναχο, Φραγκφούρτη, Ντίσελντορφ και Λειψία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Γερμανία

Βερολίνο, Μόναχο, Φραγκφούρτη, Ντίσελντορφ και Λειψία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση

«Εχουμε καθημερινά αιτήματα για αναζήτηση ακινήτων στο εξωτερικό, ακόμη και από συνταξιούχους που πήραν το εφάπαξ τους και θέλουν να επενδύσουν μακριά από την Ελλάδα», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Θεολόγος Μπόσδας, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Voelkers North, ενός δικτύου μεσιτικών γραφείων που αριθμεί 470 γραφεία σε 36 χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόσδα, ενώ παλαιότερα το ενδιαφέρον εστιαζόταν σε ακριβά ακίνητα, εσχάτως έχουν εμφανιστεί μικροεπενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα αξίας 300-500 χιλ. ευρώ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι ενδιαφερόμενοι για ακίνητα στη Βρετανία αξίας 1 και 1,5 εκατ. λιρών.

Αγγλία  Τη διετία 2009-2010 υπολογίζεται ότι οι ελληνικές επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία άγγιξαν τα 600 εκατ. ευρώ
Αγγλία

Τη διετία 2009-2010 υπολογίζεται ότι οι ελληνικές επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία άγγιξαν τα 600 εκατ. ευρώ

Στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που έχουν λεφτά για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι ειδικοί τούς κατατάσσουν στις εξής κατηγορίες:

Οι έχοντες και κατέχοντες. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, δημοσιογράφοι, έμποροι, καλλιτέχνες που αγοράζουν σπίτια και εξοχικά. Πρόκειται για κατοικίες από 700 χιλ. ευρώ μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και για σαλέ στην Ελβετία που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές που αγοράζουν για να έχουν σταθερό εισόδημα. Επενδύουν τα χρήματά τους είτε σε σπίτια που τα ενοικιάζουν αμέσως, είτε σε μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα και μεικτές χρήσεις.

Υπάρχουν περιπτώσεις, κυρίως στο Λονδίνο, όπου Ελληνες έχουν γίνει μέτοχοι σε εταιρεία που συστήνεται για την αγορά ενός και μόνου ακινήτου.

Τουρκία  Διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα πωλούνται έναντι 50.000 ευρώ σε περιοχές που βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας
Τουρκία

Διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα πωλούνται έναντι 50.000 ευρώ σε περιοχές που βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας

Για παράδειγμα, για κτίριο μεικτής χρήσης αξίας 60 εκατ. λιρών μέσα στο Λονδίνο, δημιουργήθηκε εταιρεία στην οποία υπάρχουν μέτοχοι που έχουν βάλει ο καθένας ποσά από 5 έως 20 εκατ. λίρες και εισπράττουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την εκμετάλλευσή του.

Αγορά αντί ενοικίου
Οι «επενδυτές της κρίσης», όσοι δηλαδή φοβούνται τη χρεοκοπία. Ενδιαφερόμενοι για σπίτια 80-100 χιλ. ευρώ, κυρίως γονείς που αγοράζουν αντί να ενοικιάσουν σπίτια για τα παιδιά τους που φοιτούν στο εξωτερικό. Πολλοί, όμως, κάνουν και αγορές διαμερισμάτων, τα μισθώνουν και εισπράττουν ενοίκιο.

Η κρίση και η οικονομική αβεβαιότητα είναι οι βασικές αιτίες της φυγής των Ελλήνων. Οπως αναφέρει ο κ. Νίκος Μπατιστάτος, γενικός διευθυντής της «Κατασκευαστικής Κατοικιών batistatos.gr», «σήμερα στην Ελλάδα υγιές επενδυτικό περιβάλλον δεν υπάρχει. Η αβεβαιότητα για το αύριο, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και η κατρακύλα των οικονομικών δεικτών, κάθε άλλο παρά κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις δημιουργούν».

Μετά την είσοδο στην περιπέτεια των Μνημονίων, καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των πολιτών που αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό. Επίσημα στοιχεία για όλες τις χώρες δεν υπάρχουν, καθώς πολλές αγορές γίνονται με απόλυτη μυστικότητα ή με σύσταση εταιρειών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι από το 2009 έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων επενδυτών, ενώ τα κεφάλαια για επενδύσεις στο real estate εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Ο καλύτερος προορισμός για τα κεφάλαια των «cash Greeks» είναι φυσικά το Λονδίνο, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες εκρηκτική είναι η αύξηση της ζήτησης για... γερμανικά ακίνητα. Μπορεί δηλαδή ο Σόιμπλε να μας λοιδορεί, αλλά οι Ελληνες του κάνουν... ντρίμπλα αγοράζοντας ακίνητα στη Γερμανία.

Οι Ελληνες επενδύουν στο εξωτερικό, γιατί απλά ακολουθούν το ένστικτό τους. Η επένδυση σε ακίνητη περιουσία, παγκοσμίως, είναι σταθερή αξία. Με μία όμως παράμετρο. Το υγιές επενδυτικό περιβάλλον του τόπου στο οποίο γίνεται η επένδυση. Σήμερα, στην Ελλάδα, υγιές επενδυτικό περιβάλλον δεν υπάρχει. Τελικά, λεφτά υπάρχουν! Αλλά όχι για τον τόπο μας, ακόμα, αλλά μάλλον για το Σίτι του Λονδίνου ή για τα προάστια του Βερολίνου
Νίκος Μπατιστάτος Γενικός διευθυντής της «Κατασκευαστικής Κατοικιών batistatos.gr»

Οι ζητήσεις που έχουμε για ακίνητα στο εξωτερικό πλέον προέρχονται και από μικροεπενδυτές που πήραν το εφάπαξ τους και θέλουν να το εξασφαλίσουν. Ομως υπάρχει ενδιαφέρον και για ακίνητα 3 εκατ. ευρώ. Σπίτια για ενοικίαση, φοιτητική στέγη, αλλά και επενδυτικά ακίνητα επαγγελματικής χρήσης είναι στις επιλογές των Ελλήνων
Θεολόγος Μπόσδας διευθύνων σύμβουλος της Engel & Voelkers NorthSTEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το «Greek money» σαρώνει βίλες σε Ευρώπη - Τουρκία"

Leave a reply