[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτυπά» την Γη
Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 6.400.000 ΧΛΜ/ΩΡΑΙσχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτυπά» σήμερα την Γη, με κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την δορυφορική πλοήγηση, καθώς και τις πτήσεις.

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτυπά» την Γη

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα της τελευταίας πενταετίας η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής, όπως αναφέρει το BBC, αλλά μάλλον για τους περισσότερους από εμάς θα περάσει απαρατήρητη.

Κατά την διάρκεια της καταιγίδας θα απελευθερωθούν φορτισμένα σωματίδια που αναμένεται να χτυπήσουν τον πλανήτη με ταχύτητα 6.400.000 χλμ/ώρα, ενώ είναι πιθανό να προκαλέσουν θεαματικό σέλας ακόμα και σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη. Οι επιπτώσεις θα γίνουν περισσότερο αισθητές στις πολικές περιοχές και ήδη υπάρχει προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες να τις αποφύγουν.

«Ο καιρός στο διάστημα έχει αποκτήσει πολύ ενδιαφέρον τις τελευταίες 24 ώρες» λέει ο Τζόζεφ Κάντσες, επιστημονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (Noaa).

Εικόνες από τις περιοχές του ήλιου όπου δημιουργήθηκαν οι εκρήξεις που «έσπρωξαν» ένα μεγάλο αριθμό ηλιακών σωματιδίων προς την Γη, δείχνουν ένα πολύπλοκο δίκτυο σημείων όπου φαίνεται να έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα μαγνητικής ενέργειας.

Με εξαίρεση περσινή έκρηξη, η τελευταία φορά που ο ήλιος έστειλε τόσο ισχυρές καταιγίδες προς τη Γη, ήταν το 2006, σύμφωνα με τη NASA.

Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ν΄ ακολουθήσουν σύντομα νέες καταιγίδες, καθώς ο Ήλιος φαίνεται ότι έχει «ξυπνήσει» πια για τα καλά.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτυπά» την Γη"

Leave a reply