[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΔΝΤ: Στη σφαίρα της φαντασίας τα περί ανάμειξης στις ελληνικές εκλογές
Κυριακή 8 Απριλίου 2012 Posted by -

Οι θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Πρόγραμμα και τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές είναι ξεκάθαρες και δεν μπορεί να τις παραποιήσει (distort) κανείς, δήλωσε στο "Εθνος" ανώτερη πηγή, η οποία εξέφρασε έκπληξη και απογοήτευση για τον τρόπο παρουσίασης των δηλώσεων του εκπροσώπου Τζέρι Ράϊς, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, την Πέμπτη.

ΔΝΤ: Στη σφαίρα της φαντασίας τα περί ανάμειξης στις ελληνικές εκλογές

Η ανώτερη πηγή τόνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Ράϊς είναι συγκεκριμένες, δημόσιες και επίσημες, και ομιλούν από μόνες τους, ενώ υπογράμμισε ότι δεν συνιστούν ανάμειξη στην εκλογική διαδικασία, καθώς το Ταμείο σέβεται απόλυτα την ετυμηγορία των πολιτών στις χώρες όπου έχει κληθεί να βοηθήσει στην εφαρμογή των Προγραμμάτων, τα οποία επιλέγουν και προτείνουν οι κυβερνήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Πρόγραμμα, τον Μάϊο του 2010, εκπονήθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την ομάδα των συνεργατών του.

Η σημαντική πτυχή των δηλώσεων "κρύβεται" στη λέξη εντολή (mandate), που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου και η οποία υπονοεί -σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές- την ανάγκη να αποφασίσει ο ελληνικός λαός μέσω των εκλογών για τους πολιτικούς που θα κυβερνήσουν την Ελλάδα και για το μέλλον του Προγράμματος.

Κίνδυνος καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος
Βέβαια, πηγές εκτός Ταμείου που έχουν γνώση του Προγράμματος και της υλοποίησής του, προειδοποιούν για τον κίνδυνο καθυστερήσεων στην εφαρμογή του, μία εξέλιξη που χαρακτηρίζεται αρνητική στην περίπτωση που συμβεί. Με τα σημερινά δεδομένα, οι πηγές εκτός Ταμείου πιστεύουν ότι οι ομάδες υπό τον υπουργό Οικονομικών Φϊλιππο Σαχινίδη, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις, που πηγάζουν από τις υποσχέσεις που πρόσφεραν γραπτώς οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο κ. Ράϊς, που θεωρείται έμπειρο στέλεχος και καλός γνώστης των προσπαθειών της Αποστολής του Ταμείου, υπό τον Πολ Τόμσεν, υπογράμμισε τα αυτονόητα και περιορίστηκε στα γεγονότα που αφορούν περιπτώσεις όπως είναι η Ελλάδα, ενώ φρόντισε να τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν δώσει διαβεβαιώσεις στην Τρόϊκα ότι θα εφαρμόσουν τις πολιτικές του Προγράμματος. Υπογράμμισε ότι "χρειαζόμαστε ευρείας βάσης και ισχυρή πολιτική στήριξη" και πρόσθεσε ότι "οι εκλογές είναι μία σημαντική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί εντολή" (εννοεί στην υποστήριξη του λαού προς το πρόγραμμα).

Η «αβεβαιότητα» δεν αφορά μόνο την Ελλάδα
Υποστηρίζοντας την ανάγκη να αποφασίσει ο λαός, ο κ. Ράϊς είπε ότι "ένας άλλος τρόπος να το δει κανείς, είναι να δοθεί εντολή στους νικητές των εκλογών για να προχωρήσουν μπροστά στην υλοποίηση του προγράμματος". Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι όταν διεξάγονται εκλογές σε χώρες οι οποίες υλοποιούν προγράμματα του ΔΝΤ, "υπάρχει αβεβαιότητα" αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι "αυτό δεν είναι μοναδικό και δεν αφορά (μόνο) την Ελλάδα»

Πάντως, στο ΔΝΤ τονίζεται ότι η κατηγορία για ανάμειξη στις εκλογές ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας αυτών που παραποίησαν τις δηλώσεις του κ. Ράϊς.

Μιχάλης Ιγνατίου-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "ΔΝΤ: Στη σφαίρα της φαντασίας τα περί ανάμειξης στις ελληνικές εκλογές"

Leave a reply