[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Λευκές επιταγές» από τους Έλληνες εφοπλιστές
Δευτέρα 23 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Πώς λειτουργούν...




Στροφή σε Επενδυτικές Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, Special Purpose Acquisition Companies (SPAC) κάνουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες εφοπλιστές. Πρόκειται για εταιρείες τις οποίες ιδρύουν και μετά εισάγουν στο χρηματιστήριο. Οι εταιρείες αντλούν κεφάλαια από τις αγορές προκειμένου να τα επενδύσουν σε κάποιον τομέα της ναυτιλίας είτε αγοράζοντας πλοία είτε εξαγοράζοντας μια εταιρεία η οποία θα συγχωνευτεί με την SPAC.

Η εταιρεία SPAC ή εταιρεία “blank check” (λευκής επιταγής) προσπαθεί να αντλήσει χρήματα από επενδυτές προκειμένου να επενδύσει την κατάλληλη στιγμή. Η εταιρεία δεν καταθέτει συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο στους επενδυτές αλλά γενικές κατευθύνσεις. Έτσι οι επενδυτές δε γνωρίζουν που θα επενδυθούν τα χρήματά τους γι’ αυτό και θεωρείται ότι εκδίδουν «λευκή επιταγή».

Οι διαχειριστές των εταιρειών SPAC πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που αντλήθηκαν σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο που κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες. Αν στο τέλος αυτής της προκαθορισμένης περιόδου οι διαχειριστές δεν έχουν καταφέρει να βρουν το επιχειρηματικό εκείνο σχέδιο το οποίο θα λάβει έγκριση από το 80% των επενδυτών/μετόχων τότε το επενδυθέν κεφάλαιο επιστρέφει στους επενδυτές.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η μεγάλη εμπειρία των διαχειριστών τόσο στην αγοραπωλησία και συγχώνευση εταιρειών όσο και στη ναυτιλιακή αγορά προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στην ελληνόκτητη ναυτιλία οι κάτωθι εταιρείες SPAC δημιουργήθηκαν:

- International Shipping Enterprises Inc. Ιδρύθηκε από την Αγγελική Φράγκου το 2004 συγχωνεύτηκε με τη Navios και δημιούργησε τη Navios Maritime Holdings η οποία το 2006 εξέδωσε $300 εκατ. ομολόγων μέσω του Nasdaq.
- Star Maritime Acquisition Corp. Ιδρύθυκε από τον Πέτρο Παππά και τον Άκη Τσιριγκάκη το 2005, άντλησε $188 εκατ. και μέσω συγχώνευσης δημιούργησε τη Star Bulk.
- Seanergy Maritime Corp. Ιδρύθηκε από τον Βίκτωρα Ρέστη το 2007 και άντλησε $231 εκατ. από το χρηματιστήριο AMEX. Προχώρησε σε αγορές πλοίων
- Νavios Maritime Acquisition. Ιδρύθηκε από την Αγγελική Φράγκου το 2007 και άντλησε $200 εκατ. από το χρηματιστήριο NYSE. Προχώρησε σε αγορές πλοίων
- Oceanaut Inc. Ιδρύθηκε από τον Βίλλυ Παναγιωτίδη το 2007 και άντλησε $150 εκατ. από το AMEX. Προχώρησε σε αγορές πλοίων και διαλύθηκε το 2009.
- Nautilus Marine Acquisition Corp. Ιδρύθηκε από τον Άκη Τσιριγκάκη το 2011 κι έχει αντλήσει $48 εκατομμύρια αναμένοντας να επενδύσει σε κάποιον τομέα της ναυτιλίας.
- Αquasition Corp που σύστησαν τον Ιανουάριο του 2012 Έλληνες εφοπλιστές προερχόμενοι από παραδοσιακές ναυτιλιακές οικογένειες.
Επικεφαλής είναι ο Λεωνίδας Πολέμης 43 ετών, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου και είναι γιος του Σπύρου Πολέμη, παραδοσιακού Έλληνα εφοπλιστή, Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία είναι ο Ματθαίος Χ. Λως, 37 ετών, ο οποίος ασχολείται με τα ναυτιλία μέσω κυρίως της LPL Shipping.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Λευκές επιταγές» από τους Έλληνες εφοπλιστές"

Leave a reply