[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
WSJ: Το μάθημα της Αργεντινής για την Ελλάδα
Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 Posted by -

Η εφημερίδα THE WALL STREET JOURNAL δημοσιεύει άρθρο του Pierpaolo Barbieri με τίτλο “The tragedy of Argentina” σχετικά με τα μαθήματα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα από την Αργεντινή. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι οικονομολόγοι και οι σχολιαστές κάνουν λάθος να συμβουλεύουν την Ελλάδα να παραδειγματιστεί από την Αργεντινή και να φύγει από τη νομισματική ένωση, καθώς δεν παίρνουν τα σωστά μαθήματα από την ιστορία της Αργεντινής.

Αν και η χώρα δείχνει υψηλά ποσοστά ονομαστικής ανάπτυξης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, υποστηρίξει το άρθρο. Η ανάπτυξη δεν έχει σχέση με την χρεοκοπία την οποία κήρυξε η χώρα. Αντίθετα, η
χρεοκοπία και η υποτίμηση οδήγησαν στην απώλεια των καταθέσεων των μέσων Αργεντινών ενώ όσοι ήταν αρκετά πλούσιοι είχαν βγάλει τις καταθέσεις του στο εξωτερικό. Το κόστος εργασίας μειώθηκε, μειώθηκε όμως και η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Μια δεκαετία μετά την χρεοκοπία και η Αργεντινή είναι ακόμη αποκλεισμένη από τις αγορές και συνεχίζει να κάνει υποτιμήσεις. Οι εισαγωγές είναι αυστηρά ελεγχόμενες ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση της χώρας δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα. Το δικαστικό χάος που δημιουργήθηκε από την χρεοκοπία αρνείται να εξαφανιστεί, η ανταγωνιστικότητα μειώνεται, η διαφθορά κυριαρχεί και η παραγωγικές επενδύσεις καταρρέουν.

Τα μαθήματα για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρα, σημειώνει το άρθρο. Αν και η προσαρμογή είναι αναπόφευκτη, η Ελλάδα είναι μέρος του μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος. Σίγουρα ο γερμανικός πυρήνας πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς μια πραγματική οικονομική ένωση με δημοσιονομική διακυβέρνηση και επενδύσεις για την παράταξη της ανεργίας, όμως η Ελλάδα έχει λάβει υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις και έχει εξασφαλίσει μεγάλο κούρεμα στο ιδιωτικό της χρέος.

Η επιλογή της Αθήνας είναι είτε να επιμείνει στις επώδυνες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, είτε να ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής. Η Αργεντινή θα πρέπει να υπενθυμίζει ότι η έξοδος από το ευρώ θα φέρει πληθωρισμό και αστάθεια και θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να την αποφύγει.


Πηγη

-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "WSJ: Το μάθημα της Αργεντινής για την Ελλάδα"

Leave a reply