[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι Ευρωπαίοι κόβουν 1 δισ. από τη δόση και εκβιάζουν την Αθήνα
Πέμπτη 10 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Αλληλεγγύη μεν εκβιασμός δέ. Αυτό είναι το μήνυμα των Ευρωπαίων οι οποίοι αποφάσισαν την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου η οποία θα έρθει «κουτσουρεμένη» κατά 1 δισ. ευρώ, στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα στη Ελλάδα ότι η συνέχιση της δανειοδότησής της εξαρτάται από την τήρηση των δεσμεύσεων της.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε να εκταμιεύσει μόνο 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,2 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για τη δόση, καλύπτοντας πρακτικά μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και όχι τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Ο συμβολισμός είναι προφανής, αν και το ίδιο το Ταμείο σπεύδει να διευκρινίσει στην ανακοίνωσή του ότι «το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν χρειάζεται πριν από τον Ιούνιο και θα διατεθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας».

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να καλυφθούν οι ανάγκες πληρωμής μισθών και συντάξεων τουλάχιστον του Ιουνίου.

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική των ανησυχιών που δημιούργησε στην ευρωζώνη το εκλογικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο Reuters ότι «από τη στιγμή που μεγάλες πολιτικές δυνάμεις λένε ότι θα κηρύξουν ούτως ή άλλως χρεοκοπία, γιατί να τους δώσουμε μερικά ακόμη δισεκατομμύρια;».

Αλλοι σχολιαστές σημείωναν ότι πρόκειται για μια πίεση στην Αθήνα ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού η οποία να στηρίζει το Μνημόνιο. Γεγονός είναι ότι η απόφαση αιφνιδίασε, αφού ακόμη και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωνε χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες πως το ποσό των 5,2 δισ. ευρώ επρόκειτο να εκταμιευθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών των 6 μεγάλων χωρών της ευρωζώνης, όπου Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία έθεσαν θέμα αναβολής της πληρωμής της δόσης. Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να αποτρέψει μια αρνητική απόφαση σημειώνοντας ότι αυτή θα λειτουργήσει «αντιπαραγωγικά». Τελικά επικράτησε η ενδιάμεση λύση της μερικής εκταμίευσης.

Η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ θα γίνει σήμερα και, όπως ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του, τα χρήματα θα μεταβιβαστούν στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται για την εξόφληση του χρέους. Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στις 18 Μαΐου για την εξόφληση ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ (συν 473 εκατ. ευρώ τόκων που αντιστοιχούν).

Το βασικό ζήτημα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο είναι το αν θα πληρωθεί το ομόλογο βρετανικού δικαίου των 435 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου και δεν έχει υπαχθεί στο PSI. Αν αποφασισθεί να πληρωθεί, τα 4,2 δισ. ευρώ δεν θα επαρκούν για τις δανειακές ανάγκες και πρέπει να γίνει χρήση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Η ευρωζώνη όμως ήταν στην πραγματικότητα νομικά δεσμευμένη να εκταμιεύσει τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ, αφού αποτελεί μέρος του εγκεκριμένου ποσού του πρώτου τριμήνου της νέας δανειακής σύμβασης.

Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την επόμενη δόση, η οποία θα αποφασισθεί με βάση την έως τότε εφαρμογή του Μνημονίου και τη συμφωνία για τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014.

Οπως προειδοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, η καταβολή των επόμενων δόσεων τελεί υπό την αίρεση ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί.

Το όλο θέμα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, όπου μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι Ευρωπαίοι κόβουν 1 δισ. από τη δόση και εκβιάζουν την Αθήνα"

Leave a reply