[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πότε παύει το άγχος να είναι φυσιολογικό
Κυριακή 27 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Είμαι άντρας 35 ετών και νομίζω υποφέρω από χρόνιο άγχος. Ποια συμπτώματα διαχωρίζουν τα φυσιολογικό άγχος από το άγχος που συνιστά διαταραχή;

Σε μια κατάσταση άγχους το άτομο τείνει να αντιλαμβάνεται δυσανάλογες απειλές γύρω του και να αντιδρά με υπερβολική ανησυχία και φόβο στα ερεθίσματα που το περιβάλλουν.

Η ανησυχία είναι ένα συναίσθημα το οποίο προκαλείται από αρνητικές σκέψεις και εικόνες, κατά τις οποίες το άτομο κάνει νοητικές προσπάθειες να αποφύγει μία επερχόμενη απειλή. Για παράδειγμα όταν το άτομο εγκλωβίζεται σε μια χρόνια ανησυχία, ενδέχεται να υποφέρει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή - μία ψυχολογική πάθηση όπου τα καθημερινά προβλήματα (π.χ. οικονομικά, θέματα ασφάλειας, υγείας κλπ) κυριαρχούν στο μυαλό του, με αποτέλεσμα εκείνο να δυσκολεύεται να ελέγξει το άγχος του.

Τα άτομα με υψηλό άγχος σωματοποιούν την έντασή τους με επακόλουθο να έχουν ταχυκαρδίες, τρέμουλο, μυϊκή ένταση, σφίξιμο στο στήθος, ψυχοκινητική ανησυχία και ένα μόνιμο αίσθημα ευερεθιστότητας. Η εύκολη κόπωση, η δυσκολία στην συγκέντρωσηκαι ο μη ικανοποιητικός ύπνος μπορεί να συνυπάρχουν.

Σε γενικές γραμμές, ένα μη φυσιολογικό άγχος σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια, συχνότητα και παύει να λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Καθιστά εν ολίγοις το άτομο δυσλειτουργικό στην ζωή του.

Η έκπτωση στην ποιότητα της ζωής είναι μια από τις σημαντικότερες συνέπειες του χρόνιου άγχους. Σήμερα, η θεραπεία επιλογής με την ενδεδειγμένη αποτελεσματικότητα για τις αγχώδεις διαταραχές είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πότε παύει το άγχος να είναι φυσιολογικό"

Leave a reply