[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η πανουργία της Ιστορίας
Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKOΌσο κι αν το αρνούνται κάποιοι, τα πάθη των ανθρώπων, αλλά πάνω απ’ όλους και όλα οι μεγάλες προσωπικότητες κινούν την ιστορία. Εφόσον βέβαια έχουν αέρα στα πανιά τους. Εάν έχουν τη δυνατότητα και το «χάρισμα» να κινητοποιούν τα πλήθη, να αίρουν την ακινησία και το τέλμα τους.

Τα λέμε αυτά καθώς διαβάζουμε πως εβδομήντα δημοσιογράφοι πήγαν στο Παρίσι για να ακούσουν τον νεαρό από την Ελλάδα, που διεκδικεί την πρωτιά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Άνοιξα τη συντηρητική πλην έγκυρη εφημερίδα Le Monde για να διακριβώσω πως οι ξένοι βλέπουν τον Αλ. Τσίπρα.

Ούτε μία αναφορά στα «περί ύβρεως» κατά του προέδρου Ολάντ, ούτε μία κρίση για τις θέσεις της Αριστεράς και εναντίον του Έλληνα πολιτικού όταν δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευθούμε στο Μνημόνιο, γιατί κανείς δεν διαπραγματεύεται με την κόλαση»! Μόνο οι θέσεις. Μόνο ότι «οι άδικες πολιτικές της λιτότητας οδηγούν σε αδιέξοδο την Ευρώπη». Μόνο ότι απαιτείται «η χειραφέτηση από την κηδεμονία των χρηματοπιστωτικών αγορών» και πως η ΕΚΤ οφείλει να δανείζει τα κράτη με 1%, όπως τις τράπεζες, και όχι με το τοκογλυφικό 7%. Σκέφτομαι ότι αυτός είναι ο λόγος που η Le Monde διαβάζεται απ’ όλους, γιατί είναι αξιόπιστη. Η αξιοπιστία, λοιπόν, είναι το πρώτο ζητούμενο. Γιατί, δυστυχώς, τα αρνητικά στερεότυπα που αναπαράγονται για τους Έλληνες στο εξωτερικό, παράγονται στην Ελλάδα.

Ο μεγαλύτερος «διαφημιστής» των διεφθαρμένων Ελλήνων ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ήθελε να εμφανισθεί ως ο σύγχρονος Ηρακλής, που καθρίζει την κόρπο του Αυγείου! Το ίδιο και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν μιλούσε για τον Τιτανικό. Συνεπώς, τα περί «τεμπέληδων» Ελλήνων και άλλων στερεοτύπων αναπαράχθηκαν και διαδόθηκαν από ένα ελληνικό δίκτυο οικονομικών, πολιτικών και μιντιακών παραγόντων.

Αυτοί ήθελαν την τρόικα για ίδιο όφελος, για να συγκεντροποιήσουν δηλαδή την οικονομική, μιντιακή και πολιτική εξουσία στα δικά τους χέρια. Όμως να, κάποιοι επιχειρούν να αλλάξουν τον κακό άνεμο των στερεότυπων. Πρέπει, παρά τις όποιες διαφωνίες, να παραδεχτούμε πως η προσπάθεια του Λάκη Λαζόπουλου να περιοδεύσει σε Γερμανία και Γαλλία ενισχύει τους Έλληνες που ζουν εκεί και υφίστανται έναν ρατσισμό ως μη όφειλαν. Ας μη μας τυφλώνει, λοιπόν, η εκλογική σκοπιμότητα.

Μόνο με θετικό τρόπο, μόνο με τον αέρα της ελπίδας κερδίζονται οι καρδιές και τα μυαλά των Ελλήνων που υποφέρουν. Τι είπε ο Λαζόπουλος για τον Ολάντ; Πως οι Έλληνες έχουν «την αίσθηση ότι αυτός ο πρόεδρος τους καταλαβαίνει καλύτερα. Αλλά θα μείνουμε σώφρονες και θα κρίνουμε επί του πρακτέου. Στην αρχή και ο Σαρκοζί ήταν δημοφιλής στην Ελλάδα. Μετά είχαμε το ‘’Μερκοζί’’… (και)Το Μνημόνιο οδηγεί στη δραχμή…»(Le nouvel Observateur). Στις επόμενες εκλογές «η απάντηση του δρόμου θα είναι πιο δυνατή» δηλώνει ο Έλληνας καλλιτέχνης.

Παρατηρούμε, συνεπώς, ότι ένας άλλος άνεμος πνέει στην Ευρώπη. Κάποιοι απλώς άκουσαν τον καιρό και άνοιξαν τα πανιά τους προς τα εκεί που φυσάει η αγωνία των ανθρώπων. Πολλοί μιλούν για τις ματαιοδοξίες και για τα πάθη των ηγετών, προκειμένου να κινδυνολογήσουν και να τους δυσφημίσουν εν όψει εκλογών.

Αλλά δεν γνωρίζουν την εγελιανή «πανουργία της ιστορίας» που χρησιμοποιεί αυτά τα πάθη για τους δικούς της σκοπούς. Παραμένει, λοιπόν, άγνωστο που θα μας οδηγήσει ο δόλος της Ιστορίας έτσι όπως είμαστε στο κέντρο του κυκλώνα.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η πανουργία της Ιστορίας"

Leave a reply